Alpina Seastrong Diver 300 Calanda: Udržitelně a s příběhem

Než se začneme více bavit o tomto bezesporu zajímavém počinu manufaktury z Ženevy z řady Seastrong Diver 300 Automatic, dáme si menší odbočku s podtitulem udržitelnost. Sám ji podporuji, vnímám ji jako nezbytnou součást svého života a jsem rád, že se rozšířila a uchytila i mezi výrobci hodinek.

Na trhu je dnes už nepřeberné množství modelů s tělem či částmi z recyklovaných plastů. Alpina, jako zavedená hodinářská firma s tradicí skoro 140 let, udržitelnost uchopila v rámci svého programu #shapethechange. Vedle modelů používajících recyklované plasty nebo staré rybářské sítě vylovené z Indického oceánu nyní přichází s modelem, který je vyroben ze 100% recyklované oceli – limitovanou edicí Alpina Seastrong Diver 300 Automatic Calanda AL-525BBG4VR6.

Druhá šance oceli

Tělo z nerezové oceli pochází z ocelárny Thyssen Krupp, přičemž tato ocel je zatříděna jako ultra high grade a je certifikována na svůj 100% recyklovaný původ. Je primárně získávána z vyřazených přepravních kontejnerů z lodní dopravy.

A přes použitý materiál se hezky oslím můstkem dostaneme k názvu hodinek – Calanda. To byl totiž název lodi postavené v roce 1913, jenž se plavila pod švýcarskou vlajkou od roku 1941. Byla to vůbec první loď registrovaná v této zemi a její domovský přístav se nacházel přímo v Basileji. Pro Švýcarsko to byl symbol neutrality, díky kterému mohlo zajišťovat dodávku zboží po moři ve světle situací, kdy německá a italská vojska narušovala vody a pobřeží Řecka. Do zaslouženého důchodu – myšleno rozebrání, se dostala v roce 1953. A že jde o silný příběh vyžadující striktně limitovanou edici, tak to umocňuje fakt, že na světě může chodit maximálně 300 majitelů těchto hodinek

Limitku z recenze Alpina Seastrong Diver 300 Calanda najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si j1 můžete v holešovické prodejně.

Potápky – nepotápky?

  • Rozměr pouzdra 42 mm je tak akorát na menší i větší ruku.
  • Díky světle zpracované lunetě působí opticky i trochu větším dojmem. Tělo je sladěno z broušených a lesklých ploch a nabízí při svém rozměru příjemně zkosené nožky, díky kterým hodinky hezky drží na zápěstí.

Zvláštností modelu je pak výstupek na levé části pouzdra mezi 8. a 11. hodinou. On je vlastně úplně stejný i na druhé straně a vévodí mu korunka. Zřejmě jde o záměr přiblížit se symetrii pouzdra z obou stran. Diplomaticky říkám, že si to určitě najde své příznivce i odpůrce.

Jednosměrně otočná luneta je zpracována velmi zajímavě a evokuje ve mě tu surovost materiálu lodí a pískování povrchu lunety to navíc hezky podtrhne. Na ní pak vystupují indexy, které jsou naopak provedené v lesku.

Co mi tu chybí, je alespoň luminescenční bod na 12. hodině. Máme tu přeci potápky z řady Seastrong, co mají voděodolnost 300 m, tedy 1000 stop a chybí zásadní orientační bod pro potápěče? Dobrá, určitě by to narušilo celistvý vzhled hodinek, ale mám rád, když jsou věci nejen hezké, ale také praktické, a tohle mi zde radost neudělalo.

Zachraňuje to ale fakt, že s hodinkami bych se já osobně potápěl v moři nebo oceánu a kapacita mých plic a pud sebezáchovy mě pustí maximálně do 5 m hloubky. Takže šroubovací korunka je pro mě pojistkou toho, že hodinky čas nepřestanou měřit ani při mých malých vodních dobrodružstvích.

Černá a bílá se neokouká

Líbí se mi kontrast stříbrného pouzdra a černého ciferníku. Ten je tak matný, že vám žádný odlesk neukáže a čitelnost času i data je tak skvělá. Menší retro nádech hodinkám dodávají i lehce zažloutlé indexy pokryté SuperLuminovou. Zde už je vše v naprostém pořádku. Hezky čistě zpracovaný ciferník zdobí červený okrasný prvek vteřinovky a evokuje logo samotné manufaktury.

Pro barevnou vyváženost je tu ještě tampónovým tiskem vyveden název řady hodinek Seastrong ve stejné červené a s doplněním, že se s hodinkami můžete potápět fakt hluboko. A tohle vše je dokonale chráněno pod safírovým sklem, které dále není opatřeno žádnou další vrstvou, např. antireflexí.

Zajímavě zpracované je i dýnko hodinek, které není klasicky šroubovací, ale drží ho čtyři samostatné šroubky. V duchu designu lunety střídají hladší partie ty hrubší, gravírované a jasně tu máte potvrzeno, že jde jak o limitku, tak o 100% recyklovanou ocel. Z vlastní zkušenosti se jen bojím, jak se bude spodek hodinek špinit. Povrch není skoro nikde hladký a příznivci patinovaní se tu tak budou moci realizovat naplno. 🙂

Pracant uvnitř

Uvnitř hodinek je schovaný kalibr AL-525 s rezervou nátahu 38 hodin. Základ mu tvoří dobrá a známá Sellita SW200 a strojek má 26 kamenů a pracuje na frekvenci 28.800 polokmitů za hodinu. Dvoustovka je robustní a lety odzkoušený strojek, který vydrží hodně a jeho servis je ekonomicky rozumný. Za sebe si jen kladu velmi potichu otázku, jestli by této limitce neslušel strojek z vyšší řady nebo aspoň s delší rezervou nátahu.

Není plast jako textil

Na závěr si nechávám samotný řemínek hodinek. Ten byl vybrán fakt velmi dobře, protože hezky podtrhne design hodinek a svým drobným „šachovnicovým“ vzorem je originální zároveň. Na omak je příjemný, nejspíše látkový. Chyba! Je vyrobený z plastových lahví, ale kdybych tuto informaci nevěděl, neměl bych šanci to poznat. Povrch je velmi podobný textílii a je podlepený kůží.

Zapínání hodinek je klasické a nechybí zde spona vyvedená v duchu celých hodinek, tedy broušená ocel a jemně gravírované logo Alpina. V nedávné recenzi jsem si posteskl nad šířkou řemenu a zde to udělám stejně tak. Zase to je lichých 21 mm a zase to znamená ztížené možnosti při výměně řemenu. Dobrou zprávou je, že tenhle řemen asi něco vydrží a tak se spekulování nad dalšími variantami odkládá na neurčito.

Podtrženo a sečteno

Jsou to zajímavé hodinky, co si jdou svojí vlastní cestou. Vše spolu hezky ladí a určitě jde o univerzální kousek do sbírky, který se ale nebojí hrubšího zacházení. Za modelem se skrývá kus historie a jsem rád, když mohu na zápěstí nosit hodinky s příběhem. Není to pak pro mě jen jeden kus z mnoha, které hodinářský svět chrlí po tisících.

Co je ale ještě zajímavější, je ten udržitelný přístup při jejich výrobě. Recyklovaná ocel a plast – dva dominantní materiály hodinek, co jsou ale zpracovány na takové úrovni, že není poznat, že tyhle materiály jedou už své „druhé kolo“. Abych nezapomněl, mám rád odstíny černé a bíle, takže asi nemusím říkat, že vzhledem jsou pro mě tyto Seastrongy líbivé a tedy i nositelné. I přes těch pár drobných připomínek, které jsem jim vyčetl.

Limitku z recenze Alpina Seastrong Diver 300 Calanda najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si ji můžete v holešovické prodejně.
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *