Recenze: Vulcain Skindiver Nautique Black na tahu

Spojení slov Vulcain a Skindiver mi přijde více než skvělé. Na jedné straně stojí švýcarská manufaktura založená roku 1858 v La Chaux-de-Fonds s bohatou historií, v níž je mimo jiné vepsán i populární model Cricket s mechanickým alarmem. Na straně druhé stojí výraz označující styl potápění, kde jsou hlavními společníky ploutve, brýle a šnorchl, nikoli kyslíková bomba – je to takové potápění „nalehko“. A jak se propojení těchto slov promítlo do modelu hodinek, jež označují, tedy Vulcain Skindiver Nautique Black, si povíme blíže.

Obsah recenze

Vulcain Skindiver

Z těchto dvou pojmů přeci nemůže vzniknout nic špatného. Tím spíše, že osobně mám skindiver hodinky velmi rád. Čtete správně, pojem skindiver se dostal i do hodinářského žargonu a označuje hodinky, které zvládnou hodně vody, ale nejsou určené pro profesionální hloubkové ponory a celkově jsou svým pojetím subtilnější a lépe tak padnou na zápěstí.

Je to jakýsi protipól profesionálních potápek, které mají vodotěsnost na úrovni 300+ metrů a jsou určené profíkům, výzkumníkům a nebo podvodním inženýrům. Tyto modely jsou robustnější, s větším průměrem a často mívají např. heliový ventil, jenž umožňuje vyrovnat tlak uvnitř pouzdra hodinek.

Navíc modely s označením skindiver si v sobě dle mého názoru uchovávají toho správného vintage ducha. Odkazují na období šedesátých let, kdy jejich používání bylo velmi oblíbené díky výraznému rozmachu rekreačního potápění.

Vintážní nádech

Po otevření boxu s modelem Skindiver Nautique na mě doslova dýchla vintážní atmosféra. Všechno tu je, jak má být – subtilní tělo, tenký profil, přehledný ciferník. Vše navíc umocní barva použité luminescence na indexech, která evokuje zašlou a patinovanou barvu původních skindiverů ze šedesátek. Po bližším zkoumání jsem zjistil, že jde v podstatě o věrnou repliku původního modelu, který si potápěči mohli připnout na zápěstí v roce 1960 a inovace se odehrává převážně uvnitř pouzdra.

Proč zrovna věrná kopie? Protože to prostě a jednoduše funguje, je to současný trend manufaktur a mnoho hodinových nadšenců to vítá. Hodinky odkazují na historické milníky hodinářství a přitom nabízí spolehlivost a přesný chod. To se vám u vintážních kousků často nestane a z pohledu servisu a funkčnosti je tam vždy velké riziko, sám to znám.

Takže skloubení původního vzhledu, použití současných materiálů a technologií spolu se soudobým a kvalitním mechanickým strojkem mi dává velký smysl. Vulcain tím také dává najevo, že na modelu není moc co měnit. Co fungovalo tehdy, bude přeci fungovat i nyní.

Když všechno ladí

Reinterpretace modelu Skindiver Nautique narostla v průměru o 1 mm na stále perfektních 38 mm, což je univerzální velikost snad na všechny typy zápěstí. Na matně černém ciferníku vyniknou již zmiňované indexy a leskle upravené ručky. Vše je zde hezky přehledné a jsem rád za zachování čistoty číselníku.

Logo Vulcainu spolu s modelovým označením pak doplní informace o využité ochraně setrvačky (Incabloc) a také počtu kamenných uložení – zbytečně. Tady má přeci být informace o vodotěsnosti, jsou to potápky. Je to drobný detail. Na druhou stranu je text stejný jako u původního modelu.

Ciferník chrání dvojitě klenutý safír s vnitřním antireflexem. Po obvodu je decentní luneta, která má oproti originálu jemnější vroubkování a vnitřní keramickou vložku s minutovými indexy. Skvělou zprávou je, že luneta svým tvarem a výškou nijak nenarušila „dietní“ tvar pouzdra.

To vše má pak na výšku 12,2 mm a věřte mi, že se to na zápěstí nosí skvěle. Svůj podíl na tom mají i zahnuté nožky pouzdra směrem k zápěstí a jejich délka 44,5 mm. Korunka ideálního rozměru opatřená logem Vulcainu už jen doplní celek.

Přesný chod hodinek má na starosti lety osvědčená ETA 2824, což je švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem. Vydrží vám tikat 38 h, odchylka je v řádu +-15 vteřin a případný servis v daleké budoucnosti vás bude stát asi jako rodinná návštěva fast foodu. Až na dýnku se dozvídám, že vodotěsnost je poctivých a naprosto dostačujících 200 m.

Náramek, co baví

Je tu ještě jedna věc, která mě na hodinkách fakt baví. Tou je ocelový náramek, který celý „vintage“ vzhled podtrhne. Má netradiční a vážně originální tvar dílů, přesně tak, jak se to dříve dělávalo. Navíc se příjemně zužuje z 20 mm u pouzdra na 16 mm u spony. Za to dokáže poděkovat každé zápěstí, protože to je nesmírně pohodlné. Spona hodinek je pak klasická překlápěcí, na níž je schovaná mikroregulace v rozsahu až 10 mm bez nutnosti použít nářadí. Tomu říkám skrytý bonus 🙌🏻.

Povedený návrat

Model Skindiver Nautique se vážně povedl. Jsou to jednoduché hodinky, které přitom splňují všechny parametry kategorie skindiver. Jsou zároveň neskutečně univerzální. Dokážu si je představit na svém zápěstí ve vodě, v plážovém baru a klidně i pod manžetou košile. Ocelový náramek můžu kdykoli vyměnit za gumový tzv. tropic řemen nebo kůži.

Jak už Vulcain téměř identickou reinterpretací naznačil – když model Nautique obstál tenkrát, obstojí jistě i v dnešní době a já jen doplním, že obstojí i za dalších 60 let. Jde prostě o nadčasový kousek, který si na nic nehraje a dám ruku „do vody“ za to, že svému nositeli jen tak nezevšední, protože méně je někdy více. Co myslíte?

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *