Vulcain – hodinky vznikající za zvuku kladiva a žáru ohně

Pozorní si jistě povšimli, že jsme zatím v tichosti u nás v Helveti přivítali novou značku Vulcain. Pro nás novou. Vulcain však má historii více než zajímavou. Zahrnuje cvrkající budíky pro prezidenty, tooly pro potápěče, ale i „Revoluci“ vedenou Seconde Seconde. Dnes si ty nejzajímavější body a milníky, které se značce za její dlouhou historii povedly, představíme. A samozřejmě vám prozradíme, co zdobí aktuální nabídku značky, jejíž časomíry vznikají za zvuku kladiva a žáru ohně. Slibuju výživné čtení, proto doufám, že jste pořádně hladoví po novinkách.

Vulcain je starší společnost, než by se mohlo zdát. K jejím počátkům se musíme vrátit až do roku 1858 do městečka La Chaux de Fonds, kdy Jacque Ditisheim se svými syny Gaspardem, Aaronem a Mauricem stáli u zrodu této hodinářské ikony. Původní specializace značky byly, jak se na tehdejší dobu sluší, kapesní hodinky. Až s rokem 1940, kdy vznikla potřeba užití náramkových hodinek ve druhé světové válce, se společnost adaptovala na výrobu náramkových hodinek.

Obsah článku:

Bůh ohně a sopek a… cvrčků

Ve 40. letech společnost dostává jméno Vulcain, které inicioval syn zakladatel Maurice. Vulcain je mytologický bůh ohně, vulkánů a železa. Jakoby se společnost snažila rozvířit prach v hodinářských kruzích a zažehnout plamen skvělé budoucnosti. Společnost se totiž rozhodla zaplnit díru na trhu v podobě hodinek s alarmem.

Dnes již takováto komplikace nikoho nepřekvapí, v roce 1947 se však jednalo o převratnou novinku, kterou si oblíbili i prezidenti. O tom ale až později. Vývoj na přelomovém kalibru V120, který využíval kladívkový mechanismus, započal roku 1942 a světu byl oficiálně představen o 5 let později. Kalibr nabízel 17 kamenných uložení, 18 000 bph frekvenci a rezervu chodu 42 hodin.

Hodinky dostaly příznačné jméno Cricket, neboli cvrček. Produkt získal první ocenění jako vítěz soutěže Chronometry v Neuchatelské observatoři a hodinkový svět byl bohatší o další komplikaci.

⏩️ Věděli jste že?

  • Vulcain získal několik ocenění za své náročné komplikace, např. Paris World Fair 1889, Chicago World Fair 1893, nebo Barcelona World Fair 1929.

V dobré společnosti

Vulcain by mohl být i synonymem pro prezidentské hodinky. Cricket si získal takovou oblibu mezi prezidenty, že se brzy stalo tradicí, že každý americký prezident měl vlastnit tyto hodinky. Hlavním důvodem byl samozřejmě velice praktický budík, ale velkou roli zde hrál i decentní design, který byl (a stále je) schopen reprezentovat i ve „vyšší“ společnosti.

O popularitu Vulcainů se zasloužil americký prezident Harry S Truman, se svými Crickety ze 14karátového zlata. Truman byl průkopník, neboli hypebeast, jak by bylo jeho moderní označení, který tuto vlnu rozjel. A napojení Vulcain – Bílý dům mohlo začít. A nejen to. Cricket byl věnován i Dwightu Eisenhowerovi a Richardu Nixonovi. Lyndon Johnson si jel svůj kousek koupit přímo do Ženevy! Ošizen nebyl ani ruský prezident Mikhail Gorbachev a švýcarský prezident Pierre Aubert.

⏩️ Věděli jste že?

  • Hodinky, které Truman dostal, měly na dýnku vygravírováno „One More Please“. Fráze, která často zaznívala z úst fotografů v bílém domě.
  • Lyndon Johnson byl velkým fanouškem hodinek. Hodinky Cricket si nechat označit svým jménem na číselníku a objednal si u Vulcain zhruba 200 hodinek, které měl jako dary pro různé příležitosti. Mimo Vulcainu mu samozřejmě zdobil zápěstí model Day Date od Rolexu.

Na vlně popularity

V 50. a 60. letech si Cricket užíval svou popularitu do sytosti. Manufaktura však během nastupující quartzové krize byla nucena zpomalit výrobu mechanických hodinek, přesto se značka ukázala jako odolná a odmítla se přizpůsobit novým technologiím v oblasti quartzu. A aby se nevybočilo ze zajetých kolejí, svůj budíček obdržel i Jimmy Carter, Bill Clinton, Barack Obama a Donald Trump.

K čemu hodinky s vodotryskem, když stačí potápky s budíkem 🙂

Kalibr V120 se naplno osvědčil u modelu Cricket (budil i prezidenty) a nikoho by možná nenapadlo, že své uplatnění najde i pod vodou. Silného zvuku, který bude slyšet i pod vodou firma docílila trojitým víkem – oproti klasickému dvojitému, které bylo bežně používáno na cvrčkovi suchozemském. O popularitu v podvodním světě se zasloužil hlavně potápěč, umělec a fyzik v jedné osobě, Hannes Keller.

Ve spolupráci s Vulcain vytvořili hodinky, které jednak upozorní na včasné vynoření a zároveň pomohou vypočítat, kdy je potřeba vykonat dekompresní zastávky. V době, kdy se nabízely převážně tříručky s otočnou lunetou se jednalo vskutku o přelomový vynález.

Sandwichový číselník s dekompresními údaji se ovládal pomocí korunky a apertura tak odhalila dekompresní časy vytištěné na spodní vrstvě pro hloubky vytištěné v soustředných kroužcích na číselníku. S využitím uplynulého času od vnějšího prstence, s touto kruhovou tabulkou a adaptivní vnitřní stupnicí, mohl potápěč bezpečně zastavovat při svém výstupu k hladině.

Dnes to řeší samozřejmě potápěčské počítače, ale najdou se nadšenci, kteří jako zálohu používají právě staré dekompresní tabulky, které přidávají romantický aspekt v podvodních výpravách.

⏩️ Věděli jste že?

  • Znovuobnovení řady Cricket Nautical Heritage bylo právě na počest Hannese Kellera, který zemřel roku 2022 v 88 letech.
  • 6. listopadu 1966 ve francouzském Toulonu dosáhl Cricket Nautical na zápěstí propastné hloubky téměř 250 m. Ponor byl zaznamenán a svědkem byla i legenda Jacques Cousteau – který mimo jiné stál u zrodu většiny zásadních potápěčských hodinek 70. let.

Pod vodu, na lítačku i na fotbal!

Na počátku 30. let 20. století Vulcain upevnil svou pozici ve španělsky mluvících zemích, kde byl extrémně populární fotbal. André Ditisheim, přezdívaný Didixien byl vnukem Andreé Ditisheima, který spolu s bratrem Mauricem založil Manufacture, která se v roce 1894 stala Vulcainem.

Didixien byl velice nadaný sportovec a vášnivý fotbalista. Ve svých 18 letech se přestěhoval do Madridu, aby se naučil španělsky. Jeho dovednosti na fotbalovém hřišti nezůstaly bez povšimnutí a brzo se stal ofenzivním záložníkem FC Madrid. Z klubu se stal věhlasný Real Madrid a o trvalý odkaz bylo postaráno. Roku 1934 se stal Vulcain oficiální časomírou pro Real Madrid.

⏩️ Věděli jste že?

  • Bývalý trenér Fernando Bru o hodinkách prohlásil: „Na trénincích jsme používali neuvěřitelně přesný chronograf Vulcain, a to pomohlo k našemu výraznému vítězství ve světovém šampionátu v roce 1934.“

Moderní reedice

Cricket President

Kdo by se chtěl na chvíli cítit jako prezident, s modelem Cricket President se mu to splní. Vulcain produkuje verze s pouzdry 39 a 36 mm, takže sedne na všechna zápěstí a dámám bude slušet také. Jednoduchý avšak decentí styl, který je podpořen leštěnými indexy a přehlednými dauphine ručkami se šípovitou ručkou budíku. In-house strojek nabízí 52 h rezervu chodu, sníženou frekvenci chodu 18 000 kyvů za hodinu, 25 kamenných uložení a je tvořen 165 komponenty.

Přeslechnutí budíku se netřeba obávat. Jeho 20sekundový zvuk se rozezní za pomoci dvojitého víka. Vulcain však nabízí za příplatek i variantu safírového dýnka. Pokud by Presidenti byli na váš vkus až moc usedlí, Vulcan nabízí ještě řadu Tradition a Classique se stejnými parametry.

⏩️ Věděli jste že?

  • Říká vám něco jméno Guillaume Laidet? Pokud ano, tak jste pozorní čtenáří, pokud vám jméno nic neříká, tento člověk, mimo jiných velikánů, stojí i za značkou Nivada Grenchen a Vulcain.

Nautical Heritage

Tento kultovní kousek, který ve své době přinesl mnohé inovace nebyl ušetřen reedicí a já nemohu nic jiného, než zatleskat 👏. Když spatřil světlo světa, jednalo se o skutečný potápečský počítač! To ostatně plyne i z řádků výše.

Moderní reedice si zachovává svůj šarm, toolovost a za použití moderních materiálů se má více než k světu. Krom klasického dobového vzhledu, čemuž pomáhá i Faux-patina, je model vyveden i v čistém provedení s moderní luminiscencí a pokud jste Batman (jako já 😁), Vulcain si nachystal i celočerné provedení.

Důležitá dekompresní tabulka však zůstala v obvyklé zlaté barvě, díky čemuž hodinky vystupují ze záplavy nudných černých hodinek. Funkčnost zůstala zachována beze zbytku. Cricket Nautical byly revoluční hodinky a díky nové reedici si můžeme jejich krásu a praktičnost užívat i dnes.

Skindiver Nautique

Jak může vyplynout z předešlého modelu, Vulcain nebyl jen výrobce hodinek pro prezidenty, ale i pro potápěče, což se samozřejmě vzájemně nevylučuje. To, že Vulcain potápky sakra umí, může dosvědčovat i počin Skindiver Nautique, který není tak nadupaný jako Nautical Heritage, ale pokud vám k ponoru stačí ploutve, maska a harpuna, věřte tomu, že tyto potápky vás ve štychu nenechají.

Přehledný číselník je krytý vypouklým safírovým sklem, které dominuje celým hodinkám. Vzhledem k dnešní době se opět jedná o upgrade materiálů. Hliník byl vyměněn za keramiku, hesalit za safír, tritium za luminovu, k tomu přidejte stálici ETA 2824 a skvěle padnoucí potápky, které povedou k obdivným diskuzím jsou na světě. Ve světě je tato řada tak oblíbená, že je často využívána k limitovaným edicím. Případně je možné tyto skindivery pořídit v bronzové, či zlaté úpravě.

Chronograph 70’s

Vytvořen v sedmdesátkách, znovuzrozen v 21. století. Jeden by si mohl myslet, jak mohou být takto designově staré hodinky stále aktuální. V jednoduchosti je však síla a pokud nesete punc originality, historické kořeny jsou jen potvrzující třešničkou na chronografu.

Přidejte základní a ke všemu se hodící barevné provedení a hodinky půjdou na odbyt (zelená barva je na stránkách výrobce vyprodaná, u nás však najdete ještě jeden kousek). Modrá, zelená a černá panda je doplněna ještě o komplet černé provedení (k jakému zvířátku je přiřadit, mě však nenapadá 🦇).

Monopusher Heritage

Ano, již zmíněné spojení Vulcain – fotbal. Jednoduchý, přesto funkční chronograf, poháněn mechanickým strojkem Selita SW510 s manuálním nátahem (ten u Vulcain hodně frčí), nabízí 4 Hz frekvenci a rezervu chodu 58 hodin. Pulsometrová stupnice umožňuje uživateli měřit srdeční frekvenci mezi 40 a 200 údery za minutu. Minutová a hodinová ručka jsou v souladu s ručkami čítačů a nabízejí snadnou čitelnost a soudržnost celého ciferníku.

Grand Prix

Pod tímto názvem nečekejte sportovní chronografy, ale naprosto perfektní oblekovky, které vás budou skvěle reprezentovat! Vypouklý sunburst ciferník je kryt safírovým sklem ve vintage stylu a vše je zakomponováno do leštěného ocelového pouzdra. Kožený řemínek je zde skoro povinností, možnost výběru je ale i z černého, gumového tropic strapu.

O správný chod se stará strojek Landeron L24, vystavený na základech Eta 2824 – tudíž spolehlivý pracant s 4 Hz frekvencí a obvyklou rezervou chodu 40 hodin. Kompkatní rozměry 39 mm šířka pouzdra a 12,7 mm výška padnou jako ulité na všechna zápěstí.

Je čas zasalutovat 🖖

Díky mladé krvi v týmu, je Vulcain, ač se to na první pohled nemusí zdát, hravou značkou a nebojí se přinášet inovace a řekněme „výstřelky“ do svých zajetých kolekcí. V ještě větší míře lze toto vidět u sesterské značky Nivada Grenchen.

Vulcain tak rozšířil spojení Vulcain – Bílý dům na Vulcain – Bílý dům – Star Trek! Nerdi jistě vědí, že Mr. Spock byl poloviční Vulkánec a tak spolupráce se značkou byla nasnadě. Propojení je tedy následujicí ▶️ Vulcain 🕙 – Revolution 📖 – Seconde/Seconde 👨‍🦲 – Star Trek 🖖.

Seconde, vlastním jménem Romaric André, je umělec, který spolupracoval na projektech pro takové velikány jako Rolex, Gucci, Omega, Nivada Grenchen a Frederique Constant, jehož limitka se u nás ohřála jen chvíli. Umělcův rukopis je patrný již na první pohled a není pro každého. Pokud jste však fanouškem 8 bitové éry, přijdete si na své dosyta 😉.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *