Vše o Powermatic 80: rezerva, verze a technické perličky

V dnešním příspěvku si probereme velmi populární a často diskutovaný strojek Powermatic 80. Celý článek bude pojatý trochu více technicky, takže ho pravděpodobně ocení spíše nadšenci do hodinek, než široká veřejnost. Na druhou stranu tato rodina kalibrů je probírána tak často, že to do určité míry může být přínosné pro všechny. Podíváme se totiž na vše od konstrukce strojků, až po přesnost nebo třeba i servisní náklady. Tak pojďme na to.

Obsah článku

Historie

Pro úplnost je samozřejmě praktické si na začátek připomenout i to, jak vlastně celý Powermatic 80 vznikl. Jeho autory jsou výrobce švýcarských hodinek Tissot a společnost ETA. Obě tyto firmy patří pod koncern Swatch Group a to je mimo jiné důvod proč tento kalibr najdeme i u některých dalších výrobců, kteří spadají pod stejnou střechu.

K představení produktu došlo v roce 2012 na švýcarském Baselworldu. První firma, která ho implementovala do svých kolekcí, byl právě Tissot. Postupem času se však tento strojek zjevně osvědčil natolik, že začal být používán i v modelech ostatních značek.

▶️ O automatickém strojku Powermatic 80 jsme se rozpovídali i ve 3. díle podcastu Tik Talk Helveti: YouTube, Spotify, Apple Podcasty.

4 základní části mechanického strojku Povermatic 80 COSC Silicum – perovník, soukolí a krokové ústrojí (krokové kolo a kotva). Zdroj obrázku: Tissot)

Na jakém základu vznikl

Označení Powermatic 80 se momentálně používá u firem Tissot a Certina. Strojek je postaven na kalibru ETA C07.XXX. Ta je pro změnu „odvozena“ od legendární ETY 2824-2. Dalo by se usuzovat, že slouží především jako obchodní označení samotného výrobce, který je následně dodává v rámci celé Swatch Group.

V zásadě totožný strojek lze totiž nalézt také u Hamiltonu (H-10) a nebo třeba Mida (Caliber 80). Konkrétní označení strojku najdete vždy v popisu u produktu. Každá společnost si však pro sebe název kalibru upravila, a to pravděpodobně z marketingových důvodů. Konstrukční rozdíly mezi jednotlivými „verzemi“ jsou zde totiž naprosto minimální.

Důležité je také připomenout, že do této rodiny strojků s 80hodinovou rezervou nátahu a sníženou frekvencí spadají také kousky postavené na trochu jiných základech. To je především z toho důvodu, že u některých hodinek najdeme oproti standardním třem ručičkám a datumovému okénku ještě další funkce, které by klasická ETA 2824-2 neumožňovala.

Namátkou lze zmínit například Mido Ocean Star GMT, které disponuje čtvrtou ručičkou pro ukazování další časové zóny. Dalším příkladem je třeba Hamilton se svými modely Jazzmaster Day Date Auto, jehož upravený strojek H-40 je v základu ETA 2834-2.

Odlišnosti od klasických ETA strojků

Pokud bychom porovnali Powermatic 80 a základní kalibr ETA 2824-2 proti sobě, nalezneme zde hned několik odlišností. Některé jsou zjevné už na první pohled. Například prodloužená rezerva nátahu, která je u Powermaticů 80 hodin a u ETY pouhých 38. Toho bylo docíleno hned několika způsoby. Prvním je snížení frekvence z originálních 28 800 polokmitů za hodinu na 21 600, nicméně výraznou roli hraje také jiný materiál hnací pružiny v perovníku a její prodloužená délka.

Obecná konstrukce obou strojků je však do značné míry stejná. Odlišných součástek v nich ve finále není k nalezení zas až takové množství. Každý z kalibrů se však liší stanoveným typem maziva. Tyto rozdíly pak překvapivě přetrvávají i mezi značkami, které Powermatic 80 (respektive jeho obdoby s jiným názvem) používají. Je tak třeba počítat s tím, že v hodinkách od Hamiltonu, které disponují kalibrem H-10, je třeba použít jiné oleje a to samé platí i pro Caliber 80 od Mida.

▶️ Jedním z rozdílů mezi Powermaticem 80 a kalibrem ETA 2824-2 je také způsob regulace. Pro většinu čtenářů to pravděpodobně není důležitá informace. Avšak pokud by se našel nadšenec, který by si rád „vyladil“ hodinky podle svého, určitě je dobré vědět, že Powermatic 80 je třeba regulovat pomocí dvou šroubků nacházejících se z obou stran setrvačky. Žádnou regulační ručičku ani samotný regulační šroubek zde tedy nenajdeme. (viz obrázek, zdroj: watchuseek.com)

Odstupňování Powermaticu 80

Zkušenější nadšenci do hodinek už jistě vědí, že Powermatic 80 se také prodává hned v několika verzích. Celkem zde najdeme tři označení, a to 80.111, 80.611 a 80.811. V případě použití obchodního názvu ETA C07. je značení obdobné – tedy C07.111, C07.611 a C07.811.

80.111

První zmíněná verze disponuje 23 kamennými uloženími a má krokové kolo s kotvou vyrobené z plastu. Tato kombinace budí vzhledem k použitému materiálu v hodinkové komunitě značné kontroverze. Spousta lidí je totiž přesvědčena, že je tím pádem omezena funkčnost a životnost zmíněných součástek. Přestože tato úvaha není zcela od cesty, je třeba znát všechny proměnné, a proto se k této věci ještě vrátíme ke konci článku. 

▶️ Jednou z výhod plastových součástek v krokovém ústrojí by oproti svým kovovým protějškům měla být menší hlučnost při chodu. Jako další lze také uvést menší výrobní náklady. Narovinu se ale dá lehce pochybovat o tom, zda je to vzhledem k celkovému počtu dalších součástek vlastně relevantní úspora. Viz obrázek, zdroj: watchuseek.com.

80.611

Druhá verze je na pomyslném žebříčku posazena výše než varianta s koncovým označením .111. Je to z toho důvodu, že zde již najdeme krokové kolo a kotvu z kovových materiálů. Navíc má strojek také o dvě kamenné uložení navíc. Tato konfigurace je dnes v zásadě nejčastěji používanou a můžeme ji nalézt i u ostatních společností v koncernu, kterými jsou  již mnohokrát zmíněné Mido, Certina a Hamilton. Ty totiž základní verzi Powermaticu do svých hodinek na rozdíl od Tissotu nedávají, i když v případě Certiny tomu tak ještě donedávna bylo.

▶️ U základního stupně s označením 80.111 najdeme o dvě kamenné uložení méně. To je způsobeno tím, že na plastové kotvě na rozdíl od té kovové nejsou potřeba. Navzdory absenci těchto rubínů může být ale překvapivé, že i tak je nutné polymerovou kotvu v místech kontaktu s krokovým kolem promazávat.

80.811 

U třetí a zároveň nejvyšší verze je hlavním rozdílem především použití křemíkového vlásku na setrvačce. Další výhodou může být také to, že ve většině případů si značky pro tento typ kalibru zajistí také certifikaci COSC. To je opět určitou zárukou kvality a přesnosti strojku. Na druhou stranu oproti předchozím variantám najdeme tuto konfiguraci převážně u hodinek s lehce vyšší cenovkou. Zatímco nejlevnější kousky s Powermaticem 80 začínají už okolo 16 tisíc Kč, verze 80.811 je především záležitostí modelů od 23 tisíc Kč. 

Testovali jsme přesnost

Abychom do tohoto článku vnesli i nějaké ryze praktické info, rozhodli jsme se otestovat hodinky disponujícími Powermaticem 80 přímo na vibrografu a zjistit tak jejich reálnou odchylku. U nejvyšší verze s certifikací COSC by tyto hodnoty neměly kolísat mimo úroveň od -4 sekund do +6 sekund za den.

Ostatní verze mají sice od výrobce uvedenou odchylku klidně i od -15 sekund do +15 sekund denně, ale například při testu modelu Tissot PRX T137.407.11.351.00 s Powermaticem 80.111 jsme došli k mnohem uspokojivějším číslům.

Po měření hodnot v šesti různých polohách se tyto (již nošené a „zaběhnuté“) hodinky dostaly na úroveň maximálně od -2 do +8 sekund za den. V horizontálních polohách bez náklonu to navíc bylo ve většině případů ještě mnohem lepší, a tak se dá s jistotou říci, že ani ve své základní verzi Vás tento kalibr co se týče přesnosti nezklame.

▶️ Pokud by se mezi čtenáři našli tací nadšenci, kteří by si rádi změřili svůj kousek na vlastním vibrografu, určitě je dobré zmínit, že u Powermaticu 80 najdeme oproti strojku ETA 2824-2 jiný náklon kotvy (tzv. lift angle) – konkrétně je to 47 ° namísto 50 ° nacházejících se u ETY.

Servis

Dalším důležitým aspektem, na který se zaměříme, je také servis. Konkrétněji se podíváme na následující věci:

  • Zda je Powermatic 80 servisovatelný a jaké jsou náklady
  • Jaké jsou možnosti oprav u verze 80.111 s plastovými součástkami
  • Jestli je možné nechat prohodit krokové kolo a kotvu z polymeru za kovové
  • A také pokud se dá v hodinkách prohodit nižší verze strojku za vyšší (např. 80.111 za 80.611)

Servisovatelnost

Vezměme to tedy hezky popořadě. Co se týče servisovatelnosti, tak všechny majitele jistě potěší, že tyto kalibry se například oproti strojkům Swissmatic nebo Sistem 51 dají bez problémů rozebrat. Při výrobě se zkrátka počítalo s tím, že Powermatic 80 je již vyšší řadou kalibrů a nebude se jednat o jednorázovou záležitost.

Když se podíváme na servisní náklady, tak ty bývají zpravidla relativně rozumné, avšak jejich přesná výše je vždy individuální. Záleží totiž v jakém stavu strojek před servisem je, kolik součástek je potřeba kompletně vyměnit apod. Tak jako tak je ale třeba počítat s částkami v řádů tisíců korun.

Jako specifický případ se může při servisu zdát nejzákladnější varianta 80.111 s plastovým krokovým kolem a kotvou. Na internetu je možné se v některých případech dočíst, že jejich výdrž je minimální a servis nemožný. Tyto informace jsou však daleko od pravdy.

Je sice faktem, že životnost polymerové kotvy a krokového kola je v porovnání s kovovými protějšky obecně o něco nižší, nicméně i ze zkušenosti víme, že se na servis tyto kalibry po jednom či dvou letech rozhodně nevrací. Stále je samozřejmě třeba pamatovat na to, že je to pouhý stroj, a i ten může být čas od času vadný. Nicméně s reklamacemi se setkáváme i přes četné prodeje naprosto minimálně.

Cena nových plastových součástek je navíc relativně dostupná (přesnou částku bohužel běžně dohledat nelze, ale dá se předpokládat, že bude v řádech stovek korun za kus). Pokud tedy majitel dodrží servisní intervaly okolo 4-7 let, nemusí se o své hodinky bát. 

Záměna plastových součástek za kovové

Častou otázkou, se kterou se setkáváme i u nás v Helveti, je také možnost záměny „plastových součástek“ za kovové a ponechání zbytku strojku v původním stavu. Teoreticky by se mohlo zdát, že tento úkon není problém, protože obě verze jsou jinak stejné konstrukce.

Na druhou stranu podle některých informací, ke kterým jsem se byl schopný dostat, si to Tissot společně s Etou při vývoji pohlídali a zas tak jednoduchý úkon to být nemusí. Dokud se tedy nenajde nějaký zručný hodinář, který by se o to v praxi pokusil, nelze to úplně vyloučit, ale ani potvrdit.

Záměna nižší verze strojku za vyšší

Ruku v ruce s výměnou krokového ústrojí se pojí i otázka, zda lze vyměnit například základní variantu Powermatic 80.111 za vyšší verzi 80.611 nebo dokonce 80.811. Po prostudování některých hodinkových fór je možné zjistit, že určité možnosti zde jsou.

Samozřejmě se ale vždy jedná pouze o individuální výměnu na vlastní náklady, na kterou je navíc potřeba najít ochotného hodináře. Z oficiálních zdrojů žádná taková možnost bohužel nevyplývá a těžko tedy odhadnout, zda by bylo možné s tímto požadavkem uspět například v autorizovaném servisu.

Závěr

Na samotný závěr tohoto obsáhlého čtení by se hodilo ještě jednou shrnout, jak na tom Powermatic 80 vlastně je jako celek. Jsem přesvědčen, že i přes některé negativní ohlasy a kontroverze se většina čtenářů a uživatelů usnese na vesměs pozitivním hodnocení.

O bezchybné strojky se zde v žádném případě nejedná, na druhou stranu nejčastěji je najdeme v modelech od šestnácti do třiceti tisíc korun. Za takovou cenu je 80hodinová rezerva chodu, velmi slušná přesnost dosahující mnohdy i COSC hodnot a poměrně přijatelné náklady na servis docela dost slušné množství muziky. A pokud by náhodou bylo třeba tyto kalibry servisovat i po delší době, náhradní díly na ně díky širokému použití zcela jistě budou.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *