Vidíte to taky černě? Swiss Military Hanowa Dark Matter

Přijít s něčím originálním se zdá skoro nereálné. Jak by potvrdil Kyle ze South Parku: „všechno bylo v Simpsonech, tak se nesnaž…“. Podobně složité to má i ten náš milovaný, hodinářský svět. Přesto se občas povede i zavedeným značkám přinést něco, co i přes svůj daný rukopis nese nečekanou svěžest a novotu. Přesně, jak se stalo u novinky Swiss Military Hanowa DARK MATTER SMWGG0003530. Takže jestli to vidíte taky černě, tak je všechno v nejlepším pořádku.

Obsah článku

Když na černé záleží

Naše doba nabízí vše na co si vzpomenete. Inovace, technologie, retro i nové trendy. Na úkor toho je však těžké přijít s něčím, co by v dobrém slova smyslu vybočovalo a strhlo naši pozornost. Vemte si, jak težké je v dnešní době být třeba muzikantem a celkově umělcem, pokud chcete vytvořit něco co tu ještě nebylo.

Možná mi namítnete, že černé hodinky už tu taky byly. Ano, jenže… Čert nikdy nespí, zkouší nás na každém kroku a někdo prostě temnotě propadne.

Čert nikdy nespí

Valpuržina noc se blížila, černý plamen plál v plné síle a portál začal vydávat z dalekých útrob své temné ozvěny. Se svou partičkou satanistů jsme se chystali k obětnímu rituálu. Vše bylo nachystáno jak má být za doprovodu black metalu – černé kápě, černé svíčky, rudý oltář s černočerným Baphometem a pak jsem si to uvědomil. Vždyť já na takto velkolepý sabat nemám vhodné hodinky, které by důstojně podtrhovaly důležitost události….

Nechte se take unést

Ano, hádáte správně, nic podobného jsem řešit nemusel, ale jako úvod na béčkové fantasy by to nebylo špatné intro 😉. Zkrátka jsem se nechal unést tajemným nádechem těchto hodinek. Kombinace černé, černé, černé a taky bílé a červené, plus doslova mystický název Dark Matter. Jako by hodinky oplývaly tajemstvím, které na vás promluví při pohledu na černo-černý, sametový ciferník.

Černočerná tma alias Musou Black

Abychom pochopili koncept hodinek, musíme si nejprve vysvětlit a pochopit co to je barva s označením Musou Black. Jedná se vlastně o nejčernější čerň. Klasická černá barva pohlcuje 94 – 98 % světla. Musou Black jde ještě dál a pohlcení světla je téměř stoprocentní, přesněji 99,4 %. Dopadající světlo na tuto verzi tak nijak viditelně neovlivňuje vnímání černé barvy a pro naše oko tak zůstává stále černá (až nezvykle).

Tento výrazný efekt lze pozorovat na samotných hodinkách, jejichž pouzdro a tah jsou vyvedené v černé matné barvě. Jenže oproti ciferníku, jistý rozdíl v sytosti poznáte již od prvního pohledu. Přestože se stále jedná o černou barvu, díky barvě ciferníku zbytek hodinek působí, jako by byl šedý. Hodinkám pak toto pojetí dodává nový rozměr a vy se můžete kochat výsledným efektem.

Perfektně sednoucí ciferník

Dark Matter řeší více „problémů“, než by se mohlo zdát, a konečně mám v ruce něco, co mohu doporučovat zarytým objevitelům s mikroskopem v ruce. Opravdu jsem neměl v ruce quartzové hodinky, u kterých by vteřinová ručka dopadala přesně na minutové indexy (zde poháněno Rondou 503).

Stejně tak zde najdeme naprosto lícující armovací kroužek, co na tom, že zde žádné údaje nejsou, všechno šlape tak jak má! Co se týče minimalistického pojetí, klidně bych oželel i švýcarský kříž na dvanácté hodině, který by bohatě postačil jen na výrazné korunce. Ostatně manipulace s korunkou je jedna radost.

Třešnička na dortu

Pomyslnou třešničku zde obstarává luminiscence. Ta je opět zahalena tajemstvím a své barvy poodkrývá až pod hávem tmy. Nenápadné bílé ručky se po nasvícení promění v červené a za jejich vzezření by se nemusel stydět ani Darth Maul z hvězdných válek. Vše je kryto safírovým sklem a zde vidím první kámen úrazu.

Má to i své nevýhody

Sklíčko je lapač otisků. Pokud byste tedy šli loupit banku, doporučuji použít rukavice a pro jistotu hodinky neztratit na cestě z místa činu. Safírové sklíčko má zajisté své výhody, ale nevýhoda se projeví právě při takto minimalistickém designu, který je podpořen temnou černou barvou. Hodinky tedy budete poměrně často čistit. Toto se samozřejmě děje u všech hodinek, zde je potřeba s tím počítat dvojnásob.

Má to tedy smysl?

Máme zde osvědčenou švýcarskou značku, spolehlivý quartzový strojek, safírové sklo, krásné zpracování, nápaditý design, 100 m voděodolnost, a to vše končí na cenovce 7 570 Kč. Tyto hodinky nejsou – a ani nemají být, pro každého. Své vyvolené majitele tyto krásky přitáhnou k sobě, ostatní je s klidem přejdou.


Víte, že značka Chronotechna v minulosti představila hodinky v té nejčernější černé? Přestože je tento model dnes již zcela vyprodán, můžeme si jej připomenout v tomto článku: Chronotechna SeaQuest Dive Steel White: Není černá jako černá.


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Vidíte to taky černě? Swiss Military Hanowa Dark Matter

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *