Sporttester Suunto Race: Vrátil se ztracený král?

Nedávno jsme znovu zařadili do nabídky značku Suunto. Věříme, že někdejší leader v oblasti outdoor a sportovních hodinek je zpět. Je tomu opravdu tak? Je Suunto schopno zase pomyslný pohár prvenství převzít zpět do vlastních rukou?

Jako tehdejší velký milovník značky Suunto jsem se na tuto spolupráci opravdu těšil. Taky aby ne, když to byly moje první hodinky, které mě do světa sporttesterů zasvětily. Suunto pro mě byly dlouho hodinky číslo 1 na trhu. Byly skvělé jak designem, tak širokou škálou funkcí, co nabízely. Ale jak šel čas, tak se z lídra stával outsider. Prvenství s velkým náskokem převzal Garmin a pak se tu objevily další značky, jako například Corus, kterým Suunto už jen stěží stačilo.

Obsah článku

Povstání z mrtvých, aneb Suunto Race

Doba pokročila a nadešel čas se oklepat a jít dál! Vše se změnilo s příchodem modelové řady Vertical a následně hlavně s řadou Race. Obě nemálo zamíchaly kartami na poli outdoor a sportovních hodinek.

Race mají hodně povedený design, otočnou korunku, na kterou si člověk rychle zvykne, a 1,43″ AMOLED displej, který opravdu lahodí oku. A v neposlední řadě jsou plné nepřeberných množství sportovních funkcí. Hodinky se dělají ve dvou variantách, a to v ocelové a nebo titanové verzi, já šáhl po titanové trochu fancy fialové barvě modelu SUUNTO RACE Titanium Amethyst SS050933000, která je opravdu dobrá 🙌🏻.

Jdeme na to – pořádné grilovačce se Suunto Race nevyhly v reálu, ani tady v článku
😉

Dobrodružství začíná tady…

Suunto Race přijdou zabalené v propracované krabičce, tak jak to čekáte u opravdu prémiových hodinek. Všude nacházíte nenápadně začleněný znak Suunta a s uvítací větou: „Adventure starts here!“ se rádi vrhnete po samotných hodinkách a nedočkavě je zapínáte.

V balení pak najdete mimo hodinky silikonový rychloupínací řemínek, který má propracované uchycení do sebe. Skvělá věc – víte, že vám nikde nebude trčet konec, kterým byste si mohli zadrhávat o oblečení. V balení také najdete nezbytnou nabíjecí kolébku.

Hodinky vás po zapnutí navigují celým nastavením jak osobních informací – jako věk, hmotnost, výška, tak zvolením widgetů, které pak máte v rychlém menu. Navede vás i propojením s aplikací Suunto, která je dostupná jak pro iOS, tak pro Android. Suunto aplikace je pouze pro mobilní telefony a tady mi chybí absence webového rozhraní s přehlednějším zobrazením údajů. Ale i tak je aplikace hezky uspořádaná a uživatel si na ní rychle zvykne.

Jak obstojí v terénu a před konkurentem?

Hodinky jsem – jak je tomu u mě zvykem, vytáhl na hory do Rokytnice nad Jizerou, kde jsem je podrobil testu na kole. Jako největšího konkurenta jsem k nim zvolil hodinky Garmin Forerunner 965, které se specifikacemi nejvíce blíží právě Suunto Race. I když velikostí a váhou si nejsou moc podobné, tak oboje hodinky mají přibližně stejnou výdrž baterie, oboje hodinky mají offline mapy a výstupní data, která jsou porovnatelná. A pro co ještě přesnější porovnání obou hodinek v rámci přesnosti snímače srdečního tepu, jsem si vzal na řídítka Garmin Edge propojený s hrudním pásem.

Výbava na srovnávací trasu: (zleva) SUUNTO RACE Titanium Amethyst SS050933000, Garmin Forerunner 965, Garmin Edge.

Prvotní nastavení obou hodinek proběhlo v přípravě trasy, kde jsme od chaty chtěli jet trasu Ručičky – Krakonošova snídaně – Mumlavské vodopády – Harrachov – Čertova hora – Studenov – Ručičky. Naklikání trasy na hodinkách Suunto bylo intuitivní a zvládne to opravdu každý. U hodinek Forerunner 965 se mi k mému překvapení nedařilo synchronizovat trasu skrze Garmin Explorer do hodinek a po asi 10 pokusech jsem to vzdal, takže 1:0 pro Suunto.

Závod začíná na Horních domkách

Připravil jsem si kolo, za kolo zahákl vozík s prckem, nasadil helmu a na obou hodinkách, včetně Edge, jsem zapnul aktivitu jízdu na horském kole. No co budu povídat, hned první výšlap od prostřední lanovky na Horních domkách k Ručičkám (kdo zná ví 😬), byl pro mě opravdu záhul s tím pasažérem vzadu. Ale o to to byl větší šok, když mi oboje Garminy ukazovaly tepovku 170 a Suunto pouhých 90 tepů. Co je špatně? Mám hodinky dobře uchycený? Nemám je moc blízko zápěstí? Nevadí jim tetování na ruce? …

A tady jsem si vzpomněl na mnohdy propíraný optický sensor od Suunta, kde si hodně lidí stěžuje právě na výchylky v tepu a vůbec na špatné zobrazení tepové frekvence po dobu aktivity. Hned se mi honilo hlavou, že toto je opravdu špatně, že takovýmto směrem přeci Suunto nemůže jít, pakliže chce dohnat vlak, který jim v minulosti ujel. No nic šlapu dál s trochu nalomenou radostí z hodinek a musím konstatovat, že hned v úvodu Garmin srovnal na 1:1.

Po Ručičkách a lehkém vydýchání se kouknu na hodinky a tam již tepovka okolo 140 tepů, která souhlasila s údaji z hrudního pásu a FR965. Srdeční tep už po zbytek trasy byl přibližně shodný. Tak vida, asi se potřebovaly při první aktivitě aklimatizovat.


Pozn. 1: Po týdnech testů, psaní a hlavně příchodu aktualizace mohu říci, že Suunto toto vyřešilo, a tepovka od začátku ukazuje podstatně lépe a s větší přesností.

Když jsem se už zastavil u ručiček… na dámském zápěstí je sice barva dokonalá, ale velikost pouzdra 49 mm už tolik nesedí.

Další obrat ve prospěch Suunto

Suunta krásně naváděly “turn by turn” a jakmile jsem někde sjel z cesty, hned mi hodinky daly znamení, že jsem mimo trasu. Tady palec nahoru 👍🏻.

Zbytek cesty a porovnávání mezi hodinkymi byl skoro ve všech parametrech shodný, až na jeden parametr, a to převýšení! Suunto Race na Čerťáku ukazoval 1022 m.n.m. Kouknu na rozcestník a tam 1022 m.n.m. Naprosto přesný údaj bez jakékoliv kalibrace. FR965 ukazovaly 1019 m.n.m. Sice je to zanedbatelné, ale potěšilo mě, že hodinky ukáží naprosto přesný údaj. Následně pro jistotu kontrolováno ještě na Ručičkách, kde údaj také seděl. 2:1 pro Suunto.

Po návratu na chalupu jsem hodinky synchronizoval a zjistil, že graf srdečního tepu je přibližně stejný mezi oběma hodinkami. Vypadalo to, že Suunta měla problém s prvotním načtením a zobrazením údajů. Tedy bych nesprávný údaj přisuzoval chybě firmwaru, kterou vyřešila ona červencová aktualizace.


Pozn. 2: Přesnost tepové frekvence budu dlouhodobě sledovat a v dalším článku se s vámi podělím, jak to z dlouhodobého hlediska bude vypadat. Ale jak víme, každý, kdo opravdu dbá na srdeční tep, tak nosí hrudní pás, který dává 100% údaje, na které se můžete plně spolehnout. Bohužel u optického snímače HR je ještě spousty proměnných, které ovlivňují přesnost snímání srdečního tepu.

Všestranný sportovec

Suunto Race nabízí v přednastavení 95+ sportovních aktivit, tedy velice pestrou škálu všech možných sportů, které v jednom člověku ani nelze využít. Co je další plus, jsou sportovní aktivity, které u konkurenčních značek nenajdete, jako je například orientační běh, extrémní závody, apod. A k tomu vše, co se zdraví a regenerace týká. Tedy monitoring spánku, variabilitu srdečního tepu, SpO2 a váš celkový pokrok. Tedy opravdu špičkové hodinky nabité funkcemi, jak to má být.

Menší zklamání ve výbavě, ale jinak skvělý re-start

Jediné co mě asi trochu zamrzelo u hodinek byla absence NFC a tedy možnosti placení hodinkami. Protože asi každý jsme se setkali s tím, že se nám vybil telefon, případně by to mohlo odradit ty z vás, co rádi běháte nebo sportujete bez mobilu. Ale věřím, že to Suunto dožene třeba s příštím modelem hodinek.

Hodinky mají zajisté ještě nějaká místa na zlepšení. Přeci jen ten vlak, který jim ujel, byl na míle daleko. Ale už teď můžu potvrdit, že se Suunto vrátilo s produktem, o kterém s hrdostí mohu říct, že patří mezi elitu. Budu se těšit, s čím Suunto přijde ještě a jaká zlepšení a vylepšení přinese do segmentu sperttesterů. Kéž by to bylo ve stylu, na jaký jsem byl u značky zvyklý při jejich vstupu na trh 🤞🏻.

Barva ametystových SUUNTO RACE SS050933000 se mění podle světelných podmínek.

Díly podcastu Tik Talk Helveti o sporttesterech, Garminu a chytrých hodinkách si můžete poslechnout na vaší oblíbené platformě (Spotify, AppleYouTubeAmazon a Castbox.fm):

  • 8. Sporttestery – V čem se Garmin a Suunto liší od chytrých hodinek?
  • 9. Garmin – Pohledem aktivního sportovce a uživatele (vyjde 9.8.)
  • 10. Klasické vs. chytré hodinky – Jde opravdu o 2 nesmiřitelné tábory? (vyjde 19.8.)
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *