Sportovně elegantní Festina Classic Bracelet 20683/2 s modrým ciferníkem

Léto se nezadržitelně blíží a teplé počasí už nám klepe na dveře. Při té příležitosti jsme se v redakci Helveti shodli, že by bylo dobré vybrat zajímavý model, které vás doprovodí během slunných dní. Ve hře bylo hned několik možností. Volba ale nakonec padla na velmi zajímavý počin od značky Festina – Classic Bracelet 20683/2, který jsme u nás v obchodě přivítali teprve před několika měsíci.

Ti ze čtenářů, kteří se těšili na nějaký dražší kousek, kterým by si mohli udělat na léto radost, budou teď možná trochu zklamaní. O žádném ***** luxusu zde dnes sice není řeč, avšak to rozhodně neznamená, že bychom před sebou měli špatné hodinky. V zásadě je to spíš přesně naopak. Pojďme se tedy podívat na to, čím vás mohou tyhle sportovně-elegantní časomíry zaujmout.

Obsah článku

Historie značky Festina

Jako obvykle začneme krátkým představením samotné značky Festina. Dalo by se říci, že dnes už jde o firmu, která se dostala do širšího povědomí veřejnosti pro své cenově dostupné a designově atraktivní modely. Co už ale může spoustu lidí překvapit, je její historie, která sahá až do roku 1902. Mezi nejstarší hodinářské společnosti tím pádem sice nespadá, ale v žádném případě se v tomto oboru nejedná o nováčka.

Původními zakladateli byla rodina Stüdi a její první sídlo vzniklo ve švýcarském městě La Chaux-de-Fonds. V průběhu 20. století značka několikrát změnila svého majitele a v roce 1984 ji odkoupil španělský podnikatel Miguel Rodríguez.

Dnes firma tvoří jádro konglomerátu nesoucí název Festina Group, do kterého mimo jiné spadají také značky jako Lotus nebo Candino. Druhá zmíněná je dokonce dostupná na našem e-shopu, takže pokud byste se o ní chtěli dozvědět více, stačí kliknout ZDE.

Obecně se Festina soustředí především na designově atraktivní hodinky, které sice v některých případech nemusí nutně ohromit svými parametry, ale jsou schopné to vykompenzovat velmi příznivými cenami.

Čím zaujmou na první pohled?

Historii jsme si v krátkosti nastínili a teď už se pojďme podívat konkrétněji na model, který jsme si pro vás dnes přichystali. Pod referenčním číslem 20683/2 najdeme hodinky, které se už při prvním nasazení na ruku možná až trochu nápadně shodují s designem ikonického švýcarského modelu Rolex Datejust. Jestli je to dobře nebo špatně posuďte sami. Faktem ale zůstává, že i přes určitou podobnost, si hodinky stále zachovávají několik originálních prvků

Jako první v tomto případě asi zaujme především barva číselníku jako taková. Tento model je důkazem toho, že trend hodinek s ledově modrým ciferníkem ještě rozhodně neskončil. I za mě osobně se stále jedná o velmi atraktivní barvu, která bude jistě schopná rozsvítit většinu letních outfitů. Jiskřivý sunburst efekt hodinkám navíc dodává patřičnou jiskru a zajistí, že tyto časomíry nebudou na denním světle působit nudně.

▶️ Sunburst je technika broušení ciferníku v radiálním směru, která při dopadu světla specificky mění barvu a ciferník oživuje.

Při bližším prozkoumání hodinek stojí za zmínku ještě pěkně zpracované hodinové indexy, které navíc (stejně jako ručičky) mají i luminiscenční nátěr. Čitelnost data na třetí hodině pak zajišťuje tzv. kyklop.

▶️ Kyklop je čočka umístěná nejčastěji nad datumovkou. Jde o lupu, která usnadňuje čtení údajů na ciferníku.

Spolehlivý strojek

Uvnitř pouzdra najdeme strojek s označením 2115 od japonského výrobce Miyota. Jedná se v podstatě o jednu z nejzákladnějších variant kalibrů, kterými lze hodinky osadit. To ale nemusí nutně znamenat problém, protože díky tomu je jednak možné udržet hodinky v cenově velmi zajímavých mezích (zde konkrétně 2 590,-), ale především mají i navzdory tomu stále velmi dobré specifikace.

Například odchylka se nejčastěji pohybuje v rozmezí -15 až +15 vteřin za měsíc a baterie uvnitř by měla bez problémů vydržet standardní 2 roky. Pro někoho, kdo si chce pořídit relativně bezúdržbové a přesné hodinky a zároveň si nepotrpí na pokročilé inženýrské řešení mechanických hodinek, se tato volba vůbec nemusí jevit špatně.

Na fotce má hodinky na ruce kolegyně Míša

Jak se nosí

Po nasazení na ruku lze konstatovat, že tyto Festiny nejsou tak úplně pro osoby s malým zápěstím (menší dámskou obdobu bez datumovky najdete v kolekci Boyfriend). Nejedná se sice o žádného velikána, ale na průměrnou ruku o velikosti 17 cm jsou tak akorát. Pozitivně lze ale určitě hodnotit především výšku pouzdra, která činí pouhých 9 milimetrů a hodinky díky tomu bez problémů dostanete i pod dlouhý rukáv.

Jakmile se ale přesuneme od pouzdra k náramku, je bohužel nutné počítat s drobnými kompromisy. Klasický kovový tah s překlápěcí sponou na těchto hodinkách sice rozhodně není žádná katastrofa, ale zároveň vás s největší pravděpodobností ničím neohromí. I to se však dá vzhledem k ceně pod tři tisíce Kč odpustit.

Překlápěcí spona se ovládá velmi dobře a tah vám před odesláním upravíme na míru (stačí napsat obvod vašeho zápěstí do poznámek v objednávce). Povolený plandající kovový náramek hodinkám totiž vůbec nesluší a jde o jedno z hodinkových faux pas.

Kromě toho totiž hodinkám nic moc dalšího nechybí. Je jasné, že ostatní parametry jako minerální sklíčko a voděodolnost do 5 atmosfér z těchto hodinek také nedělají žádného výrazného premianta, nicméně ve své kategorii společenských hodinek na každodenní nošení jsou to pořád solidní specifikace. 

Každodenní a společenské tu neznamená nudné

Hlavní parametry jsme si představili a tak zůstává na stole už jen poslední otázka, a to pro koho je tento model vhodný? V tomhle případě na to existuje poměrně jednoduchá odpověď. Vzhledem k jejich univerzálnímu designu a šmrncovnímu ciferníku je ocení především ti, kteří pro sebe hledají nějaký hezký kousek na léto, za který nebudou muset dávat jmění. Díky cenovce 2 590 Kč jsou tyto Festiny pro každého, kdo rád nosí hodinky i jako doplněk svého outfitu a zároveň si tolik nepotrpí na jakékoliv hodinářské vymoženosti. 

Zároveň velmi potěší i fakt, že pokud by se vám tato konkrétní barevná varianta náhodou nelíbila, není třeba zoufat, protože v našem sortimentu naleznete i několik dalších barevných variací. Na výběr je například verze se zeleným, smaragdovým, tmavě modrým, šedým a černým číselníkem, ale také o něco odvážnější modely v oranžové a žluté. Díky tomu si na své určitě přijde úplně každý.

Připravte se na léto

Pokud by vás tento, nebo ostatní zmíněné modely zaujaly, určitě doporučuji si nastudovat i jejich zbylé specifikace na našem webu, kde je najdete pod ref. 20683. Zároveň je samozřejmě možné si je přijít prohlédnout i osobně na naši prodejnu v pražských Holešovicích. Uvidíte sami, jak vám budou slušet.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *