Solární hodinky s AMOLED displejem ve Swiss Made kvalitě?

Nové Tissot T-Touch Connect Sport v sobě pojí Swiss Made klasiku a sportovní smart funkce

Tissot představil svou letošní novinku – sportovní smart modely T-Touch Connect Sport. Na jediného zástupce švýcarských sportovních outdoor hodinek s Bluetooth konektivitou, smart funkcemi a základními metrikami tělesné aktivity, jsme už zvyklí. Čím se tedy liší letošní novinka T-Touch Connect Sport?

Nemožné hned, zázraky na počkání

Kvalitní hodinky na solární pohon. Odolné, soběstačné, ale stále vypadající jako klasické časomíry. Tento design „na pomezí“ aktuálních trendů je výsledkem několika let vývoje. Vývoje, který by bez opory v nových technologiích nebyl možný. Zvláštnost řady Tissot t-Touch Solar totiž spočívá v bezešvém propojení smart elektroniky se švýcarským hodinářským řemeslem.

Šestice nových T-Touch Connect Sport je vhodná pro milovníky sportu i klasických hodinek a nabízí praktické a smart funkce spolu s tělesnými metrikami bez kompromisů v designu. Mají přesnost skutečných analogových hodinek, působivou autonomii, sportovní vlastnosti, ale fungují celé měsíce, takže budete vždy v kontaktu s časem i svými vytyčenými cíli.

Tissotu se totiž jako jedné z mála hodinářských firem podařilo udržet výrobu sportovních / outdoor časomír, které jdou na ruku požadavkům moderních milovníků outdooru a nových technologií. A co víc, neustrnuli v čase a nevzdali tento neustálý boj s konkurencí, která pevně nohama stojí na poli elektroniky a nabízí ony „zázraky“ prakticky ihned. A Tissotu se vytrvalost ve vývoji vyplácí, protože stále více uživatelů se k tomuto na první pohled nemožnému propojení klasiky a nově i smart watch funkcí v hodinkách přiklání.

Na novinku si posvítíme

Ústředním prvkem inovace těchto hodinek je fotovoltaický článek. Každý solární článek je vyroben z materiálů jako sklo, křemík, oxid zinečnatý, hliník, stříbro a pryskyřice a poskytuje energii ekvivalentu pěti knoflíkových baterií ročně.

Fotovoltaické články navržené a vyrobené společností Nivarox-FAR (společnost spadající pod Swatch Group) vynikají ve špatných světelných podmínkách. Články představují nový standard ve švýcarském hodinářství. Tento sofistikovaný design umně začleňuje článek do ciferníku hodinek, takže poloprůhledné dekorativní ciferníky jsou nadbytečné.

Výroba solárních článků pro hodinky T-Touch začíná potažením skleněné destičky svazkem tenkých filmů. Ty se skládají z průhledného předního kontaktu, filmové křemíkové diody a kovového zadního kontaktu. Je použito neuvěřitelně malé množství křemíku, dokonce méně, než jaké se nachází v zrnku písku.

Poté se plátek podrobuje třepení, což je fáze zahrnující vysoce výkonné a ultrakrátké laserové pulsy, jejichž výkon je ekvivalentní výkonu vysokorychlostního vlaku. Pulsy vyleptají do křemíku design solárního článku.

Sítotiskem je pak přidána proudová sběrná mřížka a ochranné vrstvy. Výrobu završuje vrtání a řezání laserem, což jsou postupy díky nimž solární článek odolá nárazům o síle až 5 000 G. Nakonec je u každého článku vizuálně a elektricky zkontrolován výkon v různých světelných podmínkách.

Nové T-Touch Connect Sport jsou duší klasické sportovní hodinky, ale odpovídají nejnovějším trendům pro aktivní životní styl.

Nejoblíbenější typ displeje nesmí chybět

AMOLED displej hodinkám zajišťuje další specializovaná společnost spadající pod Swatch Group – EM Microelectronic. Proces začíná přiložením flexibilního propojovacího kabelu k číselníku solárních článků. A elektrická konektivita je na světě. V dalším kroku je AMOLED displej připojen k solárnímu článku pomocí průhledné optické pryskyřice. To přináší do hodinek řadu výhod – zvýšení kontrastu displeje, zvýšení mechanické odolnosti a znemožnění průniku částic odstraněním tradičních vzduchových mezer.

Po plně automatizovaném, vysoce přesném optickém spojení, je přidána kovová podpěra, která připravuje číselník pro jeho integraci do finálních hodinek. Všechny jednotlivé kusy AMOLED a moduly solárních článků jsou podrobeny přísnému funkčnímu testování. Zatímco displej je testován množstvím testovacích vzorů, solární článek je podroben různým intenzitám osvětlení.

Ve zkratce řečeno jde o simulaci řady každodenních použití. Proces končí závěrečnou vizuální kontrolou zkušenými hodinářskými operátory, která zajišťuje, že se do konečného sestavení hodinek dostanou pouze dokonalé ciferníky.

Přinášejí nové funkce

Nové T-Touche, které jednoduše poznáte podle přívlastku „Sport“, prodělaly několik změn a byly zformovány více do podoby smartwatch, než původních robustních outdoorových modelů. Přehledně bychom mohli říct, že kromě nižší ceny (v základu 27 470,-) mají menší pouzdro, které lépe odpovídá na požadavky každodenního využití spíše v městském prostředí. Stejně tak přesun ovládání funkcí, které obvykle zajišťuje korunka, zvyšuje ergonomii a pohodlnost hodinek při všech sportovních aktivitách, které si ve volném čase chcete dopřát.

Protože zatímco outdoorové funkce staršího modelu T-Touch Connect Sport, tedy barometr, teploměr, trend počasí, kompas nebo azimut obvykle při joggingu nevyužijete, bude se vám naopak hodit nově integrovaný snímač srdečního tepu, který vám pomůže s výpočtem spálených kalorií nebo překonané vzdálenosti. Co se navigace týká, zůstává měření rychlosti, tempa, převýšení a nadmořské výšky. Nový model také zaznamenává trasy podle GPS a zprostředkovává jejich vizualizace v chytrém telefonu.

Samozřejmostí je konektivita s chytrým telefonem a s tím spojené smart funkce. Po spárování s kompatibilním chytrým telefonem můžete na hodinkách sledovat příchozí volání, včetně jména volajícího, přijímat e-maily, textové zprávy a notifikace. Najdete tu i funkci Phone finder.

Pro koho jsou?

Autonomie T-Touch Connect Sport, funkce, kterými jsou vybavené a švýcarský původ jsou měřítkem, které tento model předurčují milovníkům aktivního životního stylu. Sportovní design, safírové sklo a menší titanové pouzdro (bez pár desetin má 44 mm) je ladí do stylu hodinek na každodenní použití, které vydrží jak dny plné shonu a nepozornosti, tak dny, kdy se můžete soustředit jen na sebe a svou fyzickou aktivitu a předchozí stres odbourat. Navíc díky solární technologii vychází vstříc udržitelnější budoucnosti v hodinářství.

Novou kolekci Tissot T-Touch Connect Sport najdete v rozsáhlé barevné škále zde na Helveti.cz. Skladem máme většinu modelů a na prodejně si je můžete v klidu vyzkoušet naživo.

Zdroj: Oficiální tisková zpráva Tissot a Helveti.cz



▶️ Kam dál? Zajímá vás téma klasických a smart hodinek a jejich rozdílů více? Poslechněte si 10. díl podcastu Klasické vs. chytré hodinky – Jde opravdu o 2 nesmiřitelné tábory? Dostupné na Spotify, Apple Podcasty, YouTube nebo Amazon

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Redakce Helveti. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

3 komentáře u “Solární hodinky s AMOLED displejem ve Swiss Made kvalitě?

    • Dobrý den, děkujeme za skvělý dotaz!
      Bohužel Tissot NFC platby nepodporuje. Je to zvláštní krok, protože Swatch jako mateřská firma Tissotu už to do některých svých hodinek implementoval a u Tissotu by to bylo velmi vítanou funkcí.
      Za Helveti – Jiří Štencek

      • V tom případě jsou hodiny k ničemu.Jsou hloupí prostě.Bez NFC nemají hodinky přidanou hodnotu.Hezky den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *