S Frederique Constant mezi hodinářskou elitou

Být hodinkový fanoušek a zároveň pracovat s hodinkami je samo o sobě zajímavé. Občas je to ale ještě zajímavější. Mluvím o chvílích, kdy se díky tomu naskytne příležitost vidět něco, co běžný smrtelník vidět nemůže. A přesně takovou možnost jsme dostali od distributora značky Frederique Constant – společnosti DT group. Díky ní jsme se vydali podívat do Ženevy nahlédnout pod ruce hodinářům, kteří mají v malíku in-house strojky nebo třeba tourbillony.

Obsah článku:

Vyrážíme!

Možnost nakouknout pod pokličku manufaktuře, která se pyšní dnes už více než 30 vlastními in-house strojky. To je nabídka, která se neodmítá. Proto jsme já i moji kolegové Sam a Patrik neváhali ani sekundu. Vyrazit do švýcarské Ženevy vstříc novému hodinkovému obohacení byla jasná věc. Když je lákavý cíl, lze překousnout i bratru dvanáctihodinovou cestu autem. Těch 1000 kilometrů v tu chvíli také není zas taková dálka. Dlužno dodat, že i prostorný vůz, kterým jsme jeli, přispěl k maximálnímu komfortu.

Swiss Made

Výlet do Ženevy je samozřejmě také kulturní obohacení i bez hodinek, ale sílu zdejšího hodinářství tu cítíte skoro na každém kroku. Bohužel jsme neměli mnoho času na poznávání krás tohoto města ve frankofonní části Švýcarska. Nicméně i krátká procházka okolo Ženevského jezera dává jasně najevo, že se nacházíte ve významném centru hodinářského průmyslu.

Butiky prestižních značek, případně jejich sídla, či alespoň reklamy jsou tu totiž doslova na každém kroku. Rolex, Baume & Mercier, nebo dokonce Patek Philippe, to je skutečně vybraná společnost. Ve výlohách lze ale najít i relativně běžnější produkci, jako v Helveti dobře známé Mido.


Tip: Ženeva hostí každoročně i Watches and Wonders – největší hodinářskou událost roku. Tou vás v prvním díle podcastu Tik Talk Helveti provedla kolegyně Darina (k poslechu na několika platformách).

Hlavní náplní našeho výjezdu však byla návštěva manufaktury Frederique Constant. Továrna se nachází ve čtvrti Plan-les-Ouates a už při příjezdu bylo jasné, že se nejedná o obyčejnou průmyslovou zónu. Tedy alespoň ne pro hodinkového nadšence 🙂. Když míjíte fabriku Rolex, nebo Piaget, tak cítíte, že v takové společnosti se prosadí jen ti nejlepší. Čím více se cíl blížil, tím více stoupalo nadšení a očekávání. Nahlédnout pod ruce hodinářským mistrům, to se nepoštěstí každý den.

Cíl hodinkářské výpravy

Namlsáni okolními věhlasnými fabrikami jako Piaget, Rolex nebo Vacheron Constantin jsme dojeli k obrovské továrně. Na jejím boku se tyčil nápis Frederique Constant a z druhé strany Alpina. Jak jistě všichni ví, Alpina byla odkoupena firmou Frederique Constant již v roce 2002. Nyní celý tento konglomerát spadá pod hlavičku Citizen z hlediska finančního. Z hlediska hodinářského však zůstává vše v rodném Švýcarsku.

To co na mě dýchlo ihned po vstupu do budovy, byla naprosto klidná atmosféra a neskutečná čistota. Jistě, v FC na nás byli připravení, ale i tak je cítit, že zde jsou trochu jiné poměry. Ihned se nás ujala milá asistenka, která nás zavedla do prostor určených pro hosty, kde jsme se mohli občerstvit a prohlédnout nějaké vlajkové lodi obou značek.

Vlastně všech třech značek. FC totiž produkují značku Ateliers de Monaco, která splňuje ještě přísnější hodinářské parametry Švýcarského umu. Není pak žádným překvapením, že se hodinky chlubí Ženevskou pečetí, z čehož plyne velmi omezená produkce, které odpovídá i cena hodinek. Ženevská pečet zaručuje záruku původu, precizního provedení, odolnosti a přesnosti. Je udělována jen těm nejlepším Ženevským hodinářům a i vy se k ní můžete lehce přiblížit, pokud máte nějaký kousek od FC, a to rozhodně není k zahození.


▶️ Všechny značky jsou totiž vyráběny v jedné továrně a není tak vyloučeno, že zrovna na vašich hodinkách pracoval hodinář, ocejchovaný takovou hodností 🙂. Ostatně i my jsme měli tu čest s jedním takovým hodinářem (který konkrétně pracuje na vývoji in-house kalibrů) strávit chvilku v jeho péči. O tom se dočtete později, kde se o tuto svou zkušenost podělil kolega Sam.

Muzeum krásy a inovací

Po krátkém načerpání energie díky výborné kávě a Swiss Made Toblerone jsme se vydali na detailnější průzkum. Fabrika FC má totiž své muzeum, které nás zavedlo do historie, současnoti i budoucnosti, kam firma směřuje. A vše hezky postupně, od založení firmy, rozkvětu, prvních vlastních kalibrů, po odkoupení gigantem Citizen. Všechny milníky společnosti nám byly představeny na začátku „čumendy“.

K vidění jsou zde materiály, které jsou při výrobě používány a leckdy i samotné postupy. Osobně mě zaujal interaktivní stolek se zobrazením strojku hodinek, kde jste si dle svého uvážení mohli prohlédnout každou část a zjistit, jakým procesem musí daná součástka projít, než se nám dostane na zápěstí. Hezké a jednoduché řešení, jak nasytit zvědavé oko divákovo.


▶️ Věděli jste také, že než se in-house strojek dostane na ruku, je docela velký a naprosto nenositelný? Ano, úplně první prototyp je vytvořen na 3D tiskárně, součástku po součástce v opravdu velkém měřítku a následně se zjišťuje a zkoumá, jak každý dílek funguje (pokud funguje). Vytvořit vlastní strojek není jednoduchá záležitost, a tak ani není divu, že takových plastových prototypů je vytvořeno několik, než je vůbec samotný kalibr uveden do výroby.

Vezmeme-li v úvahu, o jak složitý proces se jedná, je až k neuvěření, že firma FC má za tak krátkou dobu své existence na kontě již 31 strojků vlastní výroby. Firma samozřejmě využívá subdodávky třetích stran (šroubky, vlásky atd.), vše je však vymyšleno, zkompletováno a testováno na místě v Ženeve, kde má firma sídlo. I díky tomu si můžeme dopřát cenově přijatelné in-house strojky v hodinkách švýcarské výroby a výjimkou není ani Tourbillon.

Nechyběla ani historie značky Alpina, která ji od roku 1883 má opravdu bohatou.

Byli jsme i u výroby!

Naplněni znalostmi z historie a seznámeni s inovacemi jsme se vydali hlouběji (doslova) a navštívili místní sklep. Při tak přátelském chování a v tak hojném počtu opadl strach, že se zde skrývá třeba masový (hodinkový) hrob obsahující nepovedené kusy.

Jednalo se o místnost, kde jsou CNC stroje a dochází zde k opracování materiálů do podoby, které už můžeme identifikovat s pojmem hodinky. Na každém pracovním stolku tak nechyběly technické výkresy s přesnými parametry a v týmu panovala přátelská nálada. Ne každý sklep je tedy tak děsivý jak většinou bývá zvykem u panelákových prostor na kladenském sídlišti 😉.

Od spodních pater jsme mířili do mezipater, kde byla vidět samotná kompletace pouzder a každý zaměstnanec měl na starost svůj úsek. Někdo tedy nanáší luminiscenci, někdo dobrušuje ostré hrany, další vsazuje strojky. Celé hodinky jsou pak testovány v komoře s windery v různých polohách a otáčkách, aby se zjistilo, zda produkt splňuje přísná kritéria.

Okénko pro naše vlastní hodinářské pokusy

Druhý den našeho pobytu jsme měli mimo jiné možnost být součástí velmi zajímavé aktivity přímo v továrně. Organizátoři totiž na náš program zařadili i workshop, kterého jsme se mohli zúčastnit v užší skupině okolo 6 lidí.

Cílem nebylo nic jiného, než vyzkoušet rozebrání a následně také složení automatického strojku. Vše samozřejmě probíhalo s profesionální instruktáží přímo od hodináře, který se navíc v továrně Frederique Constant věnuje vývoji kalibrů s těmi nejsložitějšími komplikacemi. Díky tomu jsme mohli mít jistotu, že jsme v dobrých rukou.

Je nutné poznamenat, že strojek, který jsme měli k dispozici, byl „pouze“ jeden ze základních modelů bez jakýchkoliv složitějších komplikací. I tak to byla pro většinu zúčastněných naprosto dostačující výzva. Samotné rozložení strojku se skládalo z několika hlavních částí, s tím že postup byl poměrně intuitivní.

Ti nejaktivnější z naší skupiny se jako první pustili do odebrání rotoru, můstků a následně také setrvačky a kotvy. V další části pokračovalo uvolnění perovníku a některých ozubených kol. Krok po kroku se u hodinářského stolu vystřídal každý ze zúčastněných, až jsme se nakonec společnými silami dostali ke kompletnímu rozebrání celého kalibru.

Jenže pak jsme museli strojek i složit…

Tím však tato skupinová aktivita neskončila, protože další (a nutno říci že možná ještě těžší) částí bylo samozřejmě i složení do původního stavu 🫢. Tento proces by se na první pohled mohl zdát jako relativně triviální už díky tomu, že všechny součástky jsme měli vyskládané na stolku v takovém pořadí, v jakém byly ze strojku vyndány.

Opak je ale pravdou, a to především z toho důvodu, že zasazování určitých součástek nazpět může být vzhledem k jejich velikosti relativně komplikované. Mezi ty nejproblematičtější části patří například kotva a setrvačka, ale i ty se nám nakonec podařilo dostat zpět na své místo.

Samozřejmě je třeba říci, že pro některé účastníky tohoto workshopu se nejednalo o tak převratnou
aktivitu, protože to nebylo poprvé, co se zabývali rozebíráním automatického kalibru. Pro ty, kteří žádnou hodinářskou zkušenost neměli, to byla velmi zajímavá výzva, po které si člověk navíc udělá i lepší představu o celkové konstrukci hodinek.


▶️ Velkou výhodou celého programu je i fakt, že tyto akce jsou pořádány i pro veřejnost. Určitým negativem může být to, že cena takového workshopu vyjde na několik set švýcarských franků, ale na druhou stranu je možné se přihlásit i ve skupině a snížit díky tomu náklady pro jednotlivce. Pokud se tedy mezi čtenáři najdou takoví nadšenci, kteří by si plánovali udělat výlet do Ženevy a jejího okolí, zastávka v manufaktuře Frederique Constant určitě stojí za vidění.

Víme, co tento rok ještě přijde

Na závěr našeho putování jsem mohli spatřit prototypy modelů, které budou v tomto roce k dostání. Veřte, že je na co se těšit, a že ve Frederique Constant se nebojí komplikací, ani barev. Víc už prozradit nemůžeme, nechte se tedy překvapit, co si manufaktura na tento rok nachystala.

Stálou i nastávající produkci si můžete prohlédnout a zakoupit na naší holešovické prodejně. Za nás mohu jen poděkovat společnosti DT Group, která nám tento skvělý zážitek zprostředkovala a budeme se těšit třeba příště!


K vidění toho byla spousta a my, jako zástupci hodinkových nadšenců, jsme byli horší, než japonští turisté na Karlově mostě 📸…

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *