Recenze Seiko Presage SPB129J1 Limited Edition

Nový týden znamená čas pro zveřejnění nové recenze. Myslím, že už podle úvodní fotografie mnozí správně poznali, že dnes se budeme bavit o hodinkách Seiko Presage SPB129J1. Limitované edice u této značky překvapí už jen málokoho, ale tato limitka přeci jen tak trochu jiná je. Model Seiko SPB129J1 je připomínkou důležitého milníku celé značky, odkazuje na něj nejen podobným designem, ale také celkovým počtem kusů, v kterém byl vydán. Bude to dostatečné k ospravedlnění jeho cenovky a vůbec samotného vzniku? Právě s cílem dostat odpověď na tuto otázku, jsem se rozhodnul sepsat dnešní recenzi. Hodinky pro účely recenze poskytlo Helveti.

Historické okénko

Než začneme se samotným zkoumáním hodinek, stojí za to osvětlit jejich vznik kraťounkým pohledem do minulosti, protože tato limitovaná edice se zeleným číselníkem vznikla jako pocta modelu Seiko ze 60. let. Původní hodinky byly představeny u příležitosti konání olympijských her v Tokiu v roce 1964 a nesly název Seiko Crown Chronograph. Novinka z větší míry zdědila také přezdívku, ale o tom více později.

Původní hodinky byly dodávané na ocelovém náramku a co je důležité, jednalo se o první japonské náramkové hodinky s funkcí stopek. Seiko se u současného vydání rozhodlo převzít původní vzhled, který je stále aktuální a atraktivní. Nyní již můžeme obrátit pozornost k samotnému modelu Seiko SPB129J1.

Číselník

Číselník je téměř identickou kopií provedení z roku 1964. Říkám „téměř“, protože s novinkou dostáváme navíc bílé datové okénko, které nahradilo index na pozici třetí hodiny. Krom toho jsou další změnou dvě barevná provedení, která se v 60. letech nedělala. Krom stříbřitého číselníku lze volit ještě mezi tímto zeleným a černým. Všechny tři varianty mají stejnou černou lunetu s minutovým značením. Při výběru jsem se rozhodl právě pro zelené provedení a vy nyní spolu se mnou můžete obdivovat jeho krásu na fotografiích a ve videu na začátku recenze.

Stejně jako u originálních „Crown Chronograph“, kombinuje nový číselník leštěné, kartáčované a drážkované prvky do celkově skvěle fungující kompozice. Broušený číselník s efektem slunečních paprsků rozehraje svou hru především při dopadu světla na jeho povrch a u zelené varianty je tento efekt rozhodně nejvýraznější. Krom toho se odstín číselníku, v závislosti na natočení, mění od zelené až po světle modrou a tuto podívanou je velmi příjemné pozorovat. Počet nápisů na číselníku je omezen na nezbytné minimum, ale bylo by ještě lepší, kdyby zde zůstalo pouze samotné značení „Seiko“.

Hodinové pozice jsou osazeny výraznými aplikovanými indexy, které doplňují dauphine ručky. Přehlednost a čitelnost hodinek je na vysoké úrovni. Jedná se o hodinky značky Seiko, takže ručky a hodinové pozice jsou opatřeny luminiscencí, zajišťující čitelnost i za tmy. Všechny tyto prvky vypadají pohromadě skvěle a vytváří promyšlený a fungující celek.

Pouzdro

Ocelové pouzdro hodinek kombinuje broušené a leštěné plochy. Jeho průměr je rozumných 41,3 mm, hodinky ve skutečnosti na ruce působí mnohem menší. Výška pouzdra je nějakých 11,3 mm, takže se opravdu nejedná o nijak velké hodinky, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Všimněte si nožek pouzdra – vyhlíží poměrně masivně, ale skvěle doplňují pouzdro a spolu s náramkem dodávají hodinkám „vintage“ nádech. Zároveň však celek působí moderně a vypadá opravdu skvěle. Dokonce bych řekl, že se jedná o elegantní pánský doplněk.

Číselník je chráněn safírovým sklem s vnitřním antireflexem, které plní svou úlohu ochrany a zvýšení čitelnosti na výbornou. Mám vážně radost, že japonští hodináři dali safíru přednost před tradičním tvrzeným minerálem. Budete-li hledat číslo své limitky, najdete ho na plném dýnku hodinek.

Černou lunetu s minutovým značením už jsem zde zmínil, ještě se sluší doplnit, že je obousměrně otočná. Právě díky podobě lunety získalo původní vydání svou přezdívku „Crown“. Přesuneme-li se od přezdívky k samotné korunce hodinek, ta není nijak velká, přesto je její obsluha snadná a jistá. Nastavování času a data je tak příjemné. Korunka je značená výrazným reliéfním „S“.

Náramek

Jak už jsem nastínil v předchozích odstavcích, snad nikoho nepřekvapí, že jsou hodinky dodávané na ocelovém náramku, podobně jako jejich předloha. Náramek hodinkám sluší, ale osobně si nejsem moc jistý, jak dlouho budou vypadat dobře leštěné části. Proto vlastníte-li hodinky, určitě buďte opatrní a můžete se u nich vyhnout ošklivým škrábancům.

Myslím, že je důležité zmínit možné alternativy k dodávanému náramku. Viděl jsem, že někteří majitelé svá Seika SPB129J1 nosí na kožených řemíncích. Upřímně, tyto kombinace vypadají často hrozně. Doporučuji zůstat u originálního řešení, a pokud byste přeci jen toužili po kůži, volte pokud možno co nejjednodušší jednobarevnou hladkou kůži. Všemožné krokodýlí a racing řemínky nejdou s hodinkami dohromady. Samozřejmě podotýkám, že je to můj osobní názor, takže pokud se vám tyto kombinace líbí, směle do nich.

Strojek

Jak jste v průběhu čtení již jistě zaznamenali, model se zbavil jednoho slova z původního názvu – „Chronograph“. Tuto funkci současné hodinky nemají, místo toho však nabízí ukazatel data. Myslím, že tato funkce je pro každodenní použití o něco užitečnější, co říkáte?

Seiko SPB129J1 pohání mechanický strojek s automatickým nátahem 6R35, který naleznete i v jiných modelech tohoto japonského výrobce. Rezerva chodu dosahuje 70 hodin, což je dnes stále docela působivé číslo. Bohužel hodinky mají plné dýnko, takže se strojkem nepokocháte. Na druhou stranu je toto řešení lepší než leckterá dýnka s průhledem a divnými nápisy.

Dojmy

Ze všeho nejdřív mi dovolte připomenout velikost pouzdra hodinek – v průměru mají 41 mm, díky čemuž je nošení velmi pohodlné. Nožky jsou mírně zakřivené a lépe tak kopírují tvar zápěstí. Číselník je přehledný a během používání jsem neměl s čitelností jediný problém. Luneta je díky svému vroubkování snadno ovladatelná. Doufám, že její černá povrchová úprava bude dostatečně odolná proti poškrábání, protože právě ta je se svou barvou, vedle číselníku, zásadním designovým prvkem.

Je zde maličkost, kterou byste určitě měli mít na paměti. Na hodinkách je mnoho leštěných plošek, na které byste měli myslet a chránit je před poškrábáním. Ano vypadají opravdu hezky, ale aspoň náramek mohl být leštěných ploch ušetřen. Nastavení správné délky náramku není u těchto hodinek problém. Náramek je zakončen překlápěcí sponou s otevíráním pomocí tlačítek na bocích.

Seiko SPB129J1 cena a dostupnost

Někdo může říci, že hodinky převzaly podobu svých slavných předchůdců. A bude mít pravdu. Nicméně je skvělé vidět limitovanou edici, která je oproti zbytku kolekce opravdu jiná a neodlišuje ji pouze speciální nápis na číselníku. Každá barva bude omezena 1964 kusy, takže pokud o limitku máte zájem, neváhal bych s nákupem, pár kousků je ještě k dispozici. Doporučená cena je stanovena na 22790,- a vzhledem k úrovni zpracování a výbavě dává smysl. Seiko SPB129J1 lze zakoupit na eshopu, nebo i přímo v obchodě Helveti. Krom této zajímavé limitky zde najdete také mnoho dalších hodinek ze současné kolekce japonského výrobce.

Pokud bych měl učinit nějaké závěrečné hodnocení, řekl bych, že tyto elegantně vyhlížející hodinky jsou skvělou alternativou k ostatním modelům stejné cenové kategorie. A že za totožnou cenu určitě stejně vybavené hodinky u jiných značek najdete. Moderní strojek, renomovaná značka, elegantní design… nevidím zde žádné nedostatky. Jediná věc, kterou musíte mít na paměti a kterou už jsem také zmínil, buďte připraveni na to, že hodinkám nejvíc sluší dodávaný náramek a jiná řešení příliš nefungují.

Pozn. redakce – Pokud Vás hodinky zaujaly, bude Vám určitě blízký také design letošních novinek Seiko Presage Style60’s.

Originální článek byl připraven pro blog Onewheee.com.
Do češtiny přeložila a upravila Darina Vojkrojová.

Seiko Presage SPB129J1 Limited Edition
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *