Recenze: Hodinky, které způsobily šok! Casio G-Shock GM-B2100BPC-1AER

Jako sběratel můžete mít ve své sbírce celou řadu hodinek. Ale bez ohledu na její celkovou hodnotu vám garantuji, že v ní snad každý má nebo měl jednu značku, která se napříč nimi opakuje. Tou je Casio. Možná se na první pohled divíte, ale když zmíním modelovou řadu G-Shock, dáte mi za pravdu. G-Shocky totiž milují všichni, jelikož z tak širokého portfolia si vybere zkrátka každý. Obzvlášť, když to tato japonská značka dokáže potvrzovat každým novým kusem.

Obsah recenze

Řada G-Shock GA2100

Když v roce 2019 uvedlo Casio na trh novou modelovou řadu G-Shocků GA2100, způsobilo to v naší komunitě obrovský poprask. Byť bylo několikrát zdůrazněno, že osmihranné pouzdro je inspirované legendárním modelem DW 5000C, v hodinkových kuloárech znělo něco jiného. A tak se pro tuto novinku našlo velmi rychle výstižné označení „casioak“, a to na základě podobnosti s modelem Royal Oak od Audemars Piguet. 

Uběhlo 5 let od vydání a směle můžeme říct, že to pro Japonce bylo takzvané zlaté vejce. Za tuto dobu se totiž stala z GéÁček jednoznačně neprodávanější série G-Shocků. Osobně mohu říct, že ty v černém provedení jsem viděl na zápěstích svých známých a kamarádů. I u těch, u kterých jsem hodinky doposud neviděl.

Jistě za to může z části podobnost s AP, díky které se model dostal velmi rychle do mainstreamu. Co se těmto hodinkám ale nedá upřít, je i to, jak pohodlně se nosí a jak úžasnou mají ergonomii. Byť průměr jejich pouzdra se 45,4 milimetry řadí tyto hodinky mezi ty větší. To však platí pouze na papíře, na ruce jako byste je necítili, což se v porovnání s některými jinými G-Shocky nedá vždy říct. 

Cesta k úspěchu

Za úspěchem casioků nepochybně stojí i to, jak se v Casiu okamžitě o tuto řadu začali produktově i marketingově starat. Dnes si můžete tento model koupit hned v několika variantách. Tu základní si pořídíte už za něco málo přes dva a půl tisíce korun. Za ty dostanete hodinky v plastovém provedení s bateriovým pohonem.

Dále je na výběr také plastové provedení se solárním pohonem Tough Solar a Bluetoothem pro propojení s vaším chytrým telefonem a aplikací Casio Watches. Obě tyto varianty pak můžete dostat také v kovovém pouzdře s gumovým řemínkem a kovovou trnovou sponou. Výčet pak končí u celoocelových modelů, které se prodávají pouze ve spojení Tough Solar + Bluetooth. A přesně těmto hodinkám se dnes podívám trochu více na zoubek. Protože jestli by chtěl někdo zmiňovat opravdu podobnost s AP, tak právě ty z ocele jsou pro mě ty skutečné casioaky.

Nejlepší (ne)modifikace ze všech modifikací

Nutno podotknout, že k ocelovému provedení tohoto modelu donutila značku hlavně hodinková komunita. Casiu totiž několik let doslova utíkaly miliony oknem. Netrvalo dlouho a po vydání základní verze jste mohli z druhovýroby koupit modifikační kity. S jejich pomocí jste si za zlomek ceny dokázali upravit hodinky tak, že jste si z plastové konstrukce vyjmuli strojek a umístili jej do kitu. A variace připomínající již několikrát zmíněný slavnější švýcarský model byla na světě.

Díky možnostem modifikace a customizace, která je obecně u G-Shocků obrovská, jste tak mohli vytvořit zcela jiné hodinky, než jste si koupili. A to včetně barevných kombinací či různých barevných indexů, ruček nebo číselníků. 

A přesně tohle je nyní spojeno do modelů GM-B2100PC-1AER a GM-B2100BPC-1AER. Nejde sice o první modely v kovovém provedení, ale o ty první kovové, které svým vzezřením a indexy připomínají to, co bylo mezi příznivci modifikací velmi oblíbené. Tím mám na mysli unikátnost indexů a ruček skrze různá barevná provedení.

Čekání se ale vyplatilo. Najednou, co vypadalo zajímavě a pěkně, bylo dotaženo k dokonalosti. Barevný koncert, jaký oba číselníky umí na světle rozehrát, je dokonalou symfonií a pastvou pro oči. Opomenout však nesmím ani celkové provedení. Originál je co do ocelového pouzdra, tahu a spony prostě originál, kterému druhovýroba logicky nemůže stačit. 

Menší a lepší, než si myslíte

Tmavý model GM-B2100BPC-1AER, který se mi dostal k této recenzi, mě však oproti svému dvojčeti zaujal o něco více, a proto jsem sáhl právě po něm. Osobně mě zajímalo, jak hodinky budou působit v celočerném ocelovém provedení. To totiž není zvykem nejen u Casia, ale obecně i u jiných výrobců jej vidíme velmi zřídka.

Na první pohled musím říct, že opravdu platí, že černá zužuje. Porovnám-li to s verzí ze stříbrné ocele nebo s původními klasickými plastovými GA2100, hodinky na ruce působí opravdu menší. Máte-li tedy úzké zápěstí stejně jako já, už i tento parametr pro vás může být pomyslným jazýčkem na miskách vah.

Hodinkám také nemohu vytknout jejich hmotnost, díky pouzdru o průměru okolo 45 milimetrů sice očekáváte pořádný kus hodinek, ale opět jste překvapeni, že ani tak je po celodenním nošení na ruce necítíte. 

A jak je na tom černá?

Budu upřímný, nějaké video recenze jsem viděl, než mi tyto Géčka přišly. Očekávání tak nebylo velké, jelikož právě k otiskům a šmouhám vedlo hodně kritiky. Mně samotnému se však opět potvrdilo, že je daleko lepší si udělat názor sám až na základě toho, že hodinky vidíte naživo a máte je na ruce. Obavy o šmouhách totiž byly okamžitě smazány stejně podobně jako strach z větších proporcí nebo hmotnosti. 

Když k tomuto pohodlnému nošení, unikátnímu looku a absolutně dokonalému číselníku připočtu také Tough Solar, díky kterému není třeba měnit baterii, a Bluetooth, díky němuž si například velmi rychle synchronizujete ručky v jiných časových zónách, dostáváte nejen absolutně ultimátní cestovatelské hodinky, ale troufnu si tvrdit – i daily kousek, který spojíte s různými outfity k různým příležitostem. Tenhle model vás jednoduše neomrzí. Stejně jako mě. 

Osobně jsem vždy byl a budu fanouškem G-Shocků, byť hype kolem casioaků mě mírně řečeno míjel a dával jsem přednost legendárním DW6900 aka triple graphům. Teď už jsem ale do osmihranné sítě definitivně lapen. Možná je na čase si přiznat, že za pouhých 5 let na trhu je tu nová legenda.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *