Výdrž baterie v hodinkách

Otázky a odpovědiKategorie dotazu: ObecnéVýdrž baterie v hodinkách
Milan Šmehla zeptal se před 4 roky

Jak dlouho vydrží baterie v hodinkách? A proč ta nově vyměněná vydrží často méně?

Aspoň taková je moje zkušenost už u dvou bateriových hodinek. První baterie vydržela asi 3 roky, ale ty další už nikdy více než 1-2 roky.

1 Odpovědi
Nejlepší odpověď
Darina Vokrojová Personál odpověděl před 4 roky

Dobrý den, pane Šmehlo,

s tímto dotazem se setkáváme velmi často. Životnost baterie v hodinkách se udává kolem 2 až 3 let, avšak čím jsou hodinky starší, mají vyšší odběr, díky čemuž se může výrazně zkrátit životnost baterie.

Tato kratší životnost může být způsobena jednak stářím strojku a opotřebováváním součástek/ degradací maziva a také nečistotami, které se mohou do prostoru strojku dostat ať už při nošení (u dnešních hodinek opatřených těsněním už tolik nehrozí), anebo při samotných výměnách baterie. Mikročástice a prachové částečky v prostoru strojku zatěžují soukolí, které následně pro chod hodinek vyžaduje více energie.

Proto například doporučujeme měnit baterii u kvalitních hodinářů, kde hodinkám rozumím a moznost vniku nečistost je naprosto minimální.

Za Helveti.cz – Darina Vokrojová

Autorem publikovaného příspěvku je Milan Šmehla. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.