Orient Star Contemporary RE-BX0002S M34 F8 Date Limited Edition

(Ne)známé jméno Orient Star…

Většina hodinkových nadšenců jistě zná značku Orient. Jde o japonského výrobce dostupných modelů, spadajícího pod křídla japonského gigantu Seiko (přes značku Epson, abychom byli přesní). Jistě se ale najde i nemalá skupina těch, kterým něco řekne i značka Orient Star. Jedná se o ty nejlepší produkty, které Orient ze svého portfolia dokáže nabídnout.

V případě běžného Orientu se pohybujeme v cenovkách běžně kolem 10 000 Kč. Hodinky Orient Star tuto hranici rozhodně překračují. Co všechno dostanete v případě této luxusní odnože značky? To si ukážeme na limitce Orient Star Contemporary RE-BX0002S M34 F8 Date s hvězdným ciferníkem.

Obsah recenze

Sám jsem byl překvapen, když mi byly nabídnuty limitované hodinky Orient Star Contemporary. Překvapen i cenovkou, která se zastavila na 75 900 Kč. Naprosto jsem netušil, že se dají pořídit Orient Star za takovou sumu.

A pokud jsem napsal, že se jedná o hodinky limitované, tak v tomto případě se celkový počet vyrobených kusů zastavil na hodnotě 160 kusů. Každé hodinky jsou číslované a opravdu se jedná o limitovanou edici, kterou jen tak na ulici nepotkáte. Co ale z bezmála 76 tisíc dostanete?

Vše kolem hlavní postavy

Ocelové pouzdro je vyvedeno v kombinaci brusu a vysokého lesku. Přechody mezi těmito plochami jsou ostré jako katana samuraje. Průměr pouzdra činí velice nositelných 40 mm a výška pouzdra se pak o jednu desetinu milimetru vešla pod 13. Rozteč nožek je standardních 20 mm. Pokud vás po čase omrzí dodávaný náramek, můžete hodinky tím pádem přezout na prakticky cokoliv. 

Na pozici 3 najdete korunku, která není šroubovací. I tak je ale zajištěna vodotěsnost s hodnotou 100 M, což je pro každodenní nošení skvělá hodnota. Další projev preciznosti, která je Orientům a potažmo i Orient Star vlastní. Korunka je ozdobena logem ve formě stylizovaného S uvnitř O.

Leštěná luneta přechází elegantně ve vypouklé safírové sklo. Sklo je vybaveno velice účinným antireflexem z obou stran. Krásu ciferníku a všeho, co na něm je, proto můžete obdivovat bez rušivých odlesků okolního světa. To jsem samozřejmě ocenil i při focení. Jakýkoliv uživatel pak antireflex uvítá právě vzhledem k tomu, co je pod sklíčkem k vidění…

Meteorický roj na ciferníku

Ciferník je v tomto případě hlavní postavou v příběhu limitek. Dle popisu výrobce se při výrobě inspirovali meteorickým rojem Persejdy. Osobně v ciferníku vidím spíše krásná oblaka zalitá sluncem. Ale to nijak nesnižuje jeho charizma. Ciferník je ručně vyráběn mistrem Takumim Kobo a jeho výsledný výtvor je skutečně dechberoucí.

V závislosti na množství a směru dopadajícího světla se celá struktura dynamicky mění. Ač má ciferník skutečnou vizuální hloubku, tak při pohledu zblízka je jeho povrch naprosto hladký. Opravdu vynikající práce!

Na ciferníku najdeme indexy, jejichž horní strana má na sobě drážky a boky jsou příkladně leštěné. Spolu s již zmíněným skvělým antireflexem tak hodinky dokážou vytvořit celou plejádu dynamických odlesků. Na pozici dvanáct pak najdeme římskou číslici, což je poměrně běžný prvek hodinek Orient Star.

Aplikované a krásně leštěné logo se nachází netypicky dole. Je to z důvodu ukazatele rezervy chodu umístěného právě na jeho typickém místě. S touto komplikací jsem se osobně ještě nesetkal, ale zdá se mi, že by měla najít uplatnění u většího množství hodinek. Jde totiž o celkem šikovnou věc. Zvlášť v tomto minimalistickém provedení, které ciferník neruší.

Ručky a další milé detaily

Tři ručičky (hodinová, minutová a rezervy nátahu) jsou vyrobeny v kombinaci brusu a lesku. To zajišťuje dobrou čitelnost i navzdory ne příliš kontrastní barevné kombinaci. Vteřinová ručička je pak nalakovaná modře. Nejedná se o tepelné modření, což prozradila ve videu natočeném pod mikroskopem spodní strana vteřinovky odrážející se od lesklého loga. Vyzdvihnout musím zakrytí osičky ručiček. Tento detail by opět mezi hodinkami zasloužil mnohem větší zastoupení.

Tisk na ciferníku je nanesen ve velice silné vrstvě a v prvotřídní kvalitě. Datum najdeme na pozici 3 a okénko je doplněno o zkrácený index. Díky barevnému provedení datum pěkně splývá se zbytkem ciferníku.

Spodní strana s průhledem na strojek

Dýnko hodinek je prosklené safírem. Díky tomu můžeme obdivovat manufakturní automatický strojek F8N64, který je ozdoben ženevskými pruhy, modrými šroubky a perláží. Strojek nabídne rezervu nátahu 60 hodin s frekvencí 21 600 polokmitů za hodinu. Hacking a ruční nátah jsou samozřejmostí.

Nakonec se dostávám k náramku. I zde najdeme kombinaci brusu a leštění. Jako zarputilý odpůrce motýlkových spon bez možnosti mikroregulace zde kvituji použití klasické překlápěcí spony se třemi úrovněmi nastavení.

Pro koho jsou stavěné?

Hodinky nejsou typické oblekovky, ale spíše top univerzály. Pořídí si je někdo, kdo hodinkám rozumí a nechce na sebe zbytečně poutat pozornost okázalostí. Naopak se ale chce blýsknout precizností a zajímavými technologickými postupy. Zdálky na zápěstí je člověk snadno přehlédne, avšak ten, kdo ví a je zasvěcen do tajů nejen hodinek Orient Star, jen znalecky pokyne hlavou.

  • Pokud vás tyto hodinky zaujaly, můžete si je pořídit zde.
  • Detailní video pořízené pod mikroskopem si můžete prohlédnout zde včetně komentáře.

Děkuji Helveti.cz za zapůjčení hodinek za účelem recenze.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *