Návrat, který potěší: Nivada Grenchen Antarctic Diver 32044A17

Nivada – jméno, které vám vzadu v hlavě spustí zvonečky. Možná totiž na nějakou dobu tahle značka zmizela z vašeho radaru, ale teď se do Česka vrací s plnou parádou a několika promyšlenými modely. Jak si ve dvoutýdenním testování vedly hodinky Nivada Grenchen Antarctic Diver 32044A17?

Antarctic Divery to vůbec nebudou mít jednoduché. Vstupují totiž do brutálně našlapané kategorie potápěčských automatických hodinek do 30 000 korun. Právě tady už dlouho dominují obvyklí podezřelí jako Seiko Prospex, Mido Ocean Star, Tissot Seastar, Hamilton Khaki Navy Scuba, Certina DS Action Diver atd. Stále ty samé značky, stále ta samá jména. Možná už bylo na čase trochu rozvířit vody…

Obsah recenze

Skin divery vypadají prostě skvěle

Věděli jste, že v kategorii potápěčských hodinek existuje i kategorie „skin diver“? Dříve se tak označovali potápěči, kteří si vystačili s brýlemi nebo maskou, šnorchlem a ploutvemi. S tímhle omezeným vybavením objevovali třeba krásy korálových útesů pár metrů pod hladinou. Hodinky pro podobné aktivity pak nemusí být přehnaně robustní, stačí základní voděodolnost (v tomto případě 200 m), šroubovací korunka a luminiscence.

Na jedny takové skin divery se právě dívám. A upřímně? Vypadají skvěle. Pojďme se spolu mrknout na jednotlivé designové prvky: 

  • Subtilní look. Rozměry jsou možná první, co vás příjemně překvapí. 38 mm je průměr pouzdra a výška je pouhých 12,9 mm. A protože mám menší zápěstí s obvodem cca 17,5 cm, vypadají hodinky proporčně skvěle. Žádný neforemný kus oceli nebo bronzu, ale spousta jemných detailů
  • Červený zaměřovač. Tady jde o jasný odkaz na modely z 50. a 60. let, kdy měli zákazníci na výběr mezi bílým a červeným křížem. Spolu s červenou špičkou sekundovky jde přesně o ty jemné a nenápadné drobnosti, které hodinky povyšují nad konfekci. 
  • Luminiscence. Nivada ji pojmenovala cream latte a jde o jeden z nejvýraznějších retro prvků. Řekněme si na rovinu, že modrá, zelená a vlastně ani jakákoliv jiná barva by tak dobře nevypadaly. Tohle je styl! 
  • Nápis Antarctic diver na ciferníku. Další prvek, který se náramně povedl. Ciferník samotný je černý s jemnou strukturou a designový skvost z něj dělá nejen zmíněný červený zaměřovací kříž, ale také název modelu, a především retro font. Taková obsese detaily se jen tak nevidí 😉. 

Vzato kolem a kolem, skin divery se mi jako kategorie líbí. Vždyť mezi moje oblíbence patří mimo jiné i Legend Diver nebo Skin Diver od Longines. A Nivada se svými Antarctic Divery se vedle nich může postavit jako rovnocenný soupeř. Design prostě nemá chybu. 

Čísla, čísla a zase čísla

Jak už jsem zmínil, hodinky jsou poměrně subtilní. S průměrem pouzdra 38 mm a lug/lug vzdáleností 45 mm se nosí extrémně příjemně a určitě tomu pomáhá i tropic strap, který jsem měl k dispozici na testování. 

Uvnitř tiká kalibr SOPROD P024 (v označení je číslice 0, nikoliv písmeno O). Pokud vám to nic neříká, nemusí vás to nějak extra mrzet. Důležitější je, že samotná značka SOPROD spadá pod známější Festinu a strojek vychází z notoricky známého a prověřeného kalibru ETA 2824-2. Rezerva chodu je 38 hodin a denní odchylka se pohybuje na úrovni +10/-10 sekund. 

Jasné, asi bych si dokázal představit lepší parametry. Ale musíme si uvědomit, v jaké cenové kategorii se pohybujeme a jakou dostáváme přidanou hodnotu v jiných oblastech.  

Výška hodinek je 12,9 mm, takže pohodlně vklouznou prakticky pod každou manžetu. Šířka řemínku je 20 mm a asi mě nenapadá NATO nebo tah, který by Nivadám neslušel. Mimochodem, na produktové stránce v e-shopu si sami můžete vybrat řemínek podle svého nejlepšího uvážení a vkusu. Variant dostanete na výběr hned několik.

Pouzdro je z klasické nerez oceli s označením 316L a protože jde o potápky s voděodolností do 200 m, můžete právem počítat se šroubovací korunkou. 

Detaily, ze kterých přechází zrak

Pokud se rozhodujete, za co utratíte svoje pracně vydělané peníze, tak často hledáte něco výjimečného. Něco, co nevidíte na každém rohu. Zkrátka unikát, se kterým můžete machrovat a vyprávět o něm
🙌🏻. A tady mají Antarctic Divery zatraceně hodně co nabídnout. 

O ciferníku už jsme se bavili, takže jedeme dál. Podívejte se třeba na přezku nebo na korunku. Právě tam najdete malé písmeno N, abyste ani na chvíli nezapomněli, jakou značku máte na zápěstí. Svoje kouzlo má i dvojitě klenuté safírové sklo s antireflexem, pod kterým vynikne černý strukturovaný ciferník. A když hodinky otočíte… 

Dýnko je prostě jedna velká stylová záležitost. Zdobí ho totiž piktogram tučňáka – ten je charakteristický pro celou kolekci Antarctic a je s Nivadou už od jejího uvedení. Já osobně jsem fanoušek zajímavých dýnek a spolu s Ball Engineer III Endurance 1917 se Antarctic Divery zařadily mezi moje favority. 

Ještě se rychle mrkneme na lunetu. Ta je keramická, obousměrná a má příjemně plynulý chod. Nic necvaká, navíc má perfektní zpracování. Palec hore! 

Koupit nebo nekoupit? 

Kdybyste hodinky vybírali čistě podle číselných parametrů, možná byste nakonec skončili u jiné značky (I přes všechny nahoře vyjmenované obvyklé podezřelé, by to bylo beztak Seiko 😊). Někomu by možná vadilo „jen“ 38mm pouzdro, které na větším zápěstí vypadá lehce nepatřičně. A ano, jméno SOPRON taky asi až tolik lidí nezná. 

Ale když ony jsou Nivady prostě skvělé! 

Takhle pečlivě zpracované retro hodinky jsem totiž už dlouho neviděl. Nivada vzala všechny zajímavé prvky, které v 50. a 60. letech stvořily DNA značky a přenesla je do dnešních let. Do toho přidala aktuální trendy a přede mnou leží jedinečné skin divery, které neuvidíte na každém druhém zápěstí. Pokud hodinky vybíráte také očima a srdcem (a já věřím, že ano), dejte Antarctic Diverům šanci. Jsou to hodinky pro každou příležitost a podrží vás pod hladinou u korálového útesu i v džungli velkoměsta.

Za rovných. 28 000,- jsou k dostání ve verzi, kterou jsem měl k recenzi (ref. 32044A17), případně za stejnou cenu i s datumovkou a kyklopem.


Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Návrat, který potěší: Nivada Grenchen Antarctic Diver 32044A17

  1. No nevím, za bezmála 30 tisíc to budou mít mezi automatickýmí divery těžké, navíc s nijak přesvědčivým strojkem. Konkurence z řady Seiko Prospex případně kousky švýcarské provenience s pohonem ETA Nivachron nebo Sellita Elaboré je velmi silná. A přesto, že mají odpovídat retro designu hodinek, tvar a provedení ruček v podobě dvou plíšků nepovažuji za vydařené.

    • Díky za komentář. Je to přesně jak píšeš – tyhle hodinky to budou mít sakra těžký. A naprosto chápu každýho, kdo se rozhodne pro známější značku.
      Ale mě okouzlily tím retro designem (těch drobných detailů je tam fakt kupa) a tím, jak se neuvěřitelně příjemně nosí. Neříkám, že to musí být první volba, ale na zařazení do úzkého výběru je to určitě 🙂

      Díky,
      Radek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *