Jak bylo na hodinkovém veletrhu Watches & Wonders 2024

Watches & Wonders GENEVA, 9. – 15. dubna 2024. Zdroj: www.watchesandwonders.com

Nedávno skončil v Ženevském Palexpu největší a nejdůležitější hodinkový veletrh Watches & Wonders. No a protože u takto významné události jsme ani my nemohli chybět, přinášíme teď krátké shrnutí pro ty, kteří se letos zúčastnit nemohli.

Pro veřejnost byla tato akce otevřena teprve druhým rokem, nicméně pod tím samým jménem je každoročně pořádána už mnohem déle. První ročníky byly však přístupné pouze pro novináře. V letech 2021 –2023 jsme mohli navíc kromě dubnového konání v Ženevě navštívit i menší obdobu v Šanghaji, která byla pořádána na podzim, a to pod záštitou stejné organizace – Watches and Wonders Geneva Foundation. Pro tento rok však plány na další ročník v Číně zatím oznámeny nebyly. Takže jak bylo v Ženevě?

Obsah článku

Zorientovat se a načerpat první dojmy

Pro nás však zůstává hlavním bodem zájmu letošní ročník v Ženevě. V úvodu již zaznělo, že se jako obvykle konal v areálu Palexpa, což je velmi známé kongresové centrum, které pravidelně hostí třeba i Ženevský autosalon. Díky své velikosti je na akce tohoto typu ideální a navíc se nachází velmi blízko mezinárodního letiště a disponuje několika parkovišti.

Dostat se na samotný veletrh tedy nebylo nijak komplikované, stejně jako veškeré vstupní procedury. Kromě kontroly lístků je sice třeba projít i bezpečnostní kontrolou, avšak i ta zabrala maximálně pár minut. I přes velikost celého areálu se díky všudypřítomnému značení snadno zorientujete a v případě potřeby se také můžete obrátit na místní stanoviště s informacemi.

Na celé akci vystavovalo celkem lehce přes 50 značek. Pokud chtěli návštěvníci obejít úplně všechny, byl to úkol minimálně na celý den. Výhodou tohoto veletrhu tím pádem bylo i zajištění občerstvení v nespočtu „restaurací“ přímo uvnitř haly, stejně jako hojný počet sezení pro odpočinek. Pro návštěvníky ubytované v nedalekých hotelech byla navíc zajištěna i hromadná doprava přímo z prostor před kongresovým centrem. Celkově by se tak organizace celé události dala hodnotit velmi kladně, ale jak si vedli samotné značky se svými novinkami?

Praktická ukázka nádhery hodinářského umění v podání poetického kousku Les Matinaux L’Heure Exquise od Trilobe. Zdroj: trilobe.com

Jednotlivé sekce a nezávislí, aneb Watches

Na veletrhu bylo možné najít všechno od začínajících podniků, až po velmi známá jména se staletou historií. Mezi menšími firmami, které upoutaly naši pozornost, byly například francouzská společnost Trilobe. Ta pro zobrazení času nepoužívá v žádném ze svých modelů klasický koncept ručiček. Zaujala nás i značka Hautlence. Ta je původem ze Švýcarska a pro své klienty nabízí často velmi extravagantní designy ve tvarech klasických televizí.

Výroční limitovaná edice HAUTLENCE HLXX symbolicky přemosťuje minulost, přítomnost a budoucnost. Zdroj: www.hautlence.com

Těmito dvěma výčet menších, ale velmi zajímavých jmen rozhodně nekončí. Zmínit bychom mohli třeba i firmy jako Grönefeld, Ressence, Norqain a mnoho dalších, s tím že každá je zákazníky schopna zaujmout něčím speciálním. Vyjmenovat zde úplně všechny ale bohužel není v našich silách, i když by si to rozhodně zasloužily. Pokud byste však chtěli kompletní seznam všech zúčastněných, můžeme Vás alespoň odkázat na oficiální web W&W, kde je možné si je v klidu projít. 

Velká jména, aneb Wonders

Začínající společnosti a nezávislí hodináři mají určitě v hodinkovém světě své zasloužené místo, nicméně žádná akce o této velikosti by se neobešla bez tradičních jmen a zaběhnutých manufaktur. Proto bylo možné na veletrhu navštívit i firmy jako Cartier, Tudor, Rolex, Patek Phillipe nebo třeba Jaeger-LeCoultre. V každém stánku pak potenciální zákazníci mohli obdivovat jak to nejlepší ze stávající nabídky, tak i často až neuvěřitelné novinky.

Vacheron Constantin představil nejsložitější hodinky na světě, které se 63 hodinářskými komplikacemi a 2 877 komponenty překonaly předchozí rekord. Zdroj: www.vacheron-constantin.com

Jedním příkladem za všechny mohou být kapesní hodinky od švýcarské legendy Vacheron Constantin, které se svými 63 komplikacemi překonaly rekord jejich předchůdce z roku 2015 a staly se nejkomplikovanějším vyrobeným modelem vůbec. Kousek na běžné nošení to při hmotnosti 960 gramů a s průměrem pouzdra 98 milimetrů sice není, ale to v tomto případě asi ani nelze očekávat. 

Když se ale odkloníme od těchto speciálních kusů k trochu masovějším modelům, tak určitě stojí za zmínku i japonský výrobce Grand Seiko. Ten letos představil vedle několika limitek i sportovní model s referenčním číslem SBGJ277. Jak už to tak bývá, tak kromě Hi-Beat kalibru 9S86 s GMT funkcí může nabídnout velmi zajímavě zpracovaný číselník v bílé barvě, který byl inspirován japonskou přírodou. 

Pro poslední zajímavou novinku, kterou si zde přiblížíme, je třeba se vrátit zpět do Švýcarska. Vedle již zmíněných velikánů ovládajících luxusní segment totiž velmi mile překvapila i firma Oris se svojí třetí generací modelů Aquis. U těch sice na první pohled najdeme výrazné rozdíly jen těžko, ale pro skalní fanoušky jde určitě o vítané změny.

Oris Aquis Date s vylepšenými detaily přešly do kategorie univerzálních hodinek. Zdroj: www.oris.ch

Společnost se totiž rozhodla upravit proporce pouzdra tak, že na ruku padnou podstatně lépe a opticky se jeví dokonce o něco menší, než je tomu ve skutečnosti. Co se týče zbytku hodinek, tak drobné rozdíly v designu najdeme ještě na několika dalších místech. Firmě se ale podařilo tento facelift provést tak elegantně, že to na první pohled vypadá jako velmi plynulý přechod bez jakýchkoliv radikálních kroků.

A tím to vše zdaleka nekončilo

Zcela objektivně lze hodnotit letošní ročník jako velmi povedený. Navíc pokud byla tato akce s výstavní plochou 75 000 m2 pro někoho příliš málo, bylo také možné se zúčastnit některého z dalších eventů, které se v průběhu týdne konaly po celé Ženevě. Jmenovitě lze zmínit třeba výstavu Time To Watches a nebo expozici AHCI, což je sdružení nezávislých hodinářů.

Jako vždy je samozřejmě škoda, že se na veletrhu neobjevila i další velká jména ze světa horologie jako například Audemars Piguet, Breguet nebo Omega. Navzdory tomu ale nelze popřít, že se i tak jedná o unikátní akci, která každoročně vykouzlí obdiv ve tváři všech návštěvníků a rozhodně je i přes absenci některých firem o co stát. Takže pro příští rok doporučujeme návštěvu, třeba se tam společně potkáme.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *