Hodinky měsíce července 2024: Citizen a Baume & Mercier

Ne každý měsíc máme možnost v Hodinkách měsíce představit nějakou pecku. Červencové vydání tím pádem bude výjimkou potvrzující pravidlo, protože zahrnuje recenze od našich hodinkových specialistů na hned 2 pecky 🥑🥑. Těšit se můžete na chronografy Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono CA4610-85Z, které mají obrovský potenciál (nejen) podle kolegy Jirky Bareše. A neméně překvapivé parametry najdete i u modelu Baume & Mercier Clifton Baumatic 10593, jehož rezerva chodu je dechberoucí.

Obsah recenzí

Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono CA4610-85Z



Soudková pouzdra ala Tissot PRX jsou dnes v kurzu. Ostatně i Citizen jedno takové má – Tsuyosa už je hodinkově velmi známý pojem. Něco tomu ale pořád chybělo a přesně to přináší Citizen Zenshin. O všech variantách horké novinky z dílny japonského giganta jsem psal ve speciálním článku, nicméně dnes si blíže představíme model Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono CA4610-85Z. 



Číselník, který nenudí!



A proč právě tato varianta? Na první pohled mě do očí uhodila barva číselníku, kterou ani nedovedu pořádně nazvat – světle oranžová, nebo snad dokonce meruňková? Přiznám se, že tato označení nemám moc rád – meruňka je prostě ovoce a ne barva 🙂 Internet mi pak prozradil, že by se dokonce mohlo jednat o barvu roku 2024 s šíleným názvem “broskvová PANTONE 13-1023 Peach Fuzz”.

No, tak jsme to nějak určili, ale co je podstatné, tato barva se mi opravdu hodně líbí a zvláště v kombinaci s černými “panda” subčíselníky stopek (které mají plynulý chod sekundové ručky) a také černým armovacím kroužkem. Za mě velmi poutavá, svěží kombinace, vhodná především na léto, ale nejen na něj! K dokonalosti za mě chybí jen černé pole u datumovky, ale na druhou stranu bílá datumovka nijak rušivá není.


Další barevné varianty zahrnují oblíbenou mint světlemodrou, tmavěmodrou klasiku a čistokrevné pandy.

Nejen barva



Při bližším pohledu navíc zjistíte, že se nejedná jen o prachsprostě natištěné zabarvení, ale o strukturovaný číselník s jemným vzorem a lehce nerovným povrchem. Ten hází na světle různé odlesky, působí plasticky a vůbec bych řekl, že je jedním slovem zábavný. Z určitých úhlů zase skoro zmizí logo Citizen, no prostě když se chcete podívat kolik je hodin, tak to nebude tak jednoduchá záležitost, a to ne kvůli špatné čitelnosti. Snadno se totiž může stát, že se na tyto detaily zadíváte více, než na ručky. 



Funkčnost nade vše



Když už jsem nakousl ručky, tak dodám, že stejně jako indexy, jsou světlé a jsou velmi dobře čitelné. K čemu by taky byl skvělý číselník, kdyby nebylo možné odečíst dobře čas… Dodám, že čitelnost je dobrá i za tmy díky luminiscenci na ručkách a indexech. Samotný číselník podle mého názoru svým zpracováním překračuje úroveň, kterou bychom čekali od cenovky 11 700 Kč, která je u modelu CA4610-85Z stanovena. 



Citizenovská klasika



Takže tu máme skvělou čitelnost, číselník, ale to samozřejmě u Citizenu nestačí, tam čekám mnohem víc. A také to tam je! Pouzdro i integrovaný náramek tohoto modelu je totiž vyrobeno z titanu Super Titanium™. Pro pořádek dodám, že to znamená nejen nízkou hmotnost a naprostou antialergičnost, ale také zvýšenou odolnost proti poškrábání. Dokonce cca 5x větší, než je tomu u oceli. Když už jsme u poškrábání, tak to prakticky není možné u sklíčka, a to díky tomu, že je safírové.



Odolnost a bezúdržbovost, to je Citizen!



O chod modelu Citizen CA4610-85Z se stará strojek Citizen B620, což znamená quartz, napájený světlem dobíjeným akumulátorem. Tento systém se u Citizenu nazývá Eco-Drive a je naprostou špičkou této technologie. Aby také ne, protože Citizen již před desítkami let pohánění světlem u hodinek vynalezl. Na těchto hodinkách se mi líbí také odolnost, daná voděodolností 100 m, což bez problému umožňuje třeba plavání. V létě u vody je tedy sundavat nemusíte. 



Na ruku padnou jako ulité



Na mojí ruce o obvodu 18 cm jsou hodinky Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono CA4610-85Z jako doma. Velikost pouzdra 42,5 mm je velmi univerzální. Pouzdro působí možná trochu větší než je, ale jedná se o sportovnější kousek, takže to není na škodu. Integrovaný náramek má drobnější dílky, které se velmi dobře přizpůsobí ruce. Velmi pohodlné!

Spona je pravda trochu jednodušší, ale za danou cenu a s ostatními vlastnostmi to vůbec nepovažuju za problém. Navíc pohodlnosti to nijak neubírá. Drobnou nevýhodu na integrovaném tahu je, že nelze vyměnit za jiný řemínek díky specifickému uchycení. Na druhou stranu jakmile si tyto hodinky nasadíte, dost možná je na ničem jiném nebudete chtít nosit :-).

  • Skutečně poutavý a propracovaný číselník
  • Skvělá přehlednost
  • Solární pohon Eco-Drive
  • Titan Super Titanium™
  • Safírové sklíčko
  • Datumovka
  • Velmi pohodlné
  • Skvělý poměr cena/kvalita/funkce
  • Stopky
  • Velmi univerzální velikost
  • Voděodolnost 100 m
  • Pro někoho že nejde měnit řemínky
  • Slabší zpracování spony z plechu, ale za ty prachy a s těmi výhodami? Vem to čert 🙂

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Citizen, Mido, Ball, Frederique Constant, Alpina a Junghans. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.


Baume & Mercier Clifton Baumatic 10593

Snad s každou novou značkou, která se u nás v Helveti objeví, zahořím pro nějaký její model. Nejinak tomu je u značky Baume & Mercier, která je u nás doslova pár dní a jejíž kolekci postupně plníme na e-shop. Favoritů u ní mám hned několik, a to musím přiznat, že mne dlouhá léta její hodinky zcela míjely. Je pravda, že více jsem značku začala vnímat teprve v souvislosti s modely Riviera a strojky vlastní výroby Baumatic nabízejícími pětidenní rezervu chodu

Baume & Mercier je brand s dlouho tradící, sahájící až do roku  1830. Krom barvité historie a kvalitně zpracovaných časomír může oslovit také již zmíněným vlastním strojkem s ve své třídě špičkovou rezervou chodu a možnou certifikací COSC, který najdeme v kolekcích Clifton (kde se mimo jiné představil úplně poprvé) a Riviera. A právě z kolekce Clifton pochází můj červencový tip.

Rezerva chodu 120 hodin není překlep

Hodinky Baume & Mercier Clifton Baumatic 10593 přináší kombinaci těch nejtradičnějších hodinářských komplikací – data, dne a měsíční fáze. Obecně je kolekce Clifton synonymem pro klasické hodinky s jednoduchými tvary pouzder a ladnými liniemi, čistými číselníky a samozřejmě také praktickými kalendářními funkcemi. Někomu se tento popis může zdát nudný, za sebe však musím říct, že bych se takové nudě na zápěstí rozhodně nebránila 🤩.

Pouzdro a řemínek jsou dokonale klasické

Clifton Day-Date Moon Phase přichází v ocelovém pouzdře kombinujícím leštěné a broušené plochy, přičemž jemný saténový brus zdobí boky pouzdra a zbytek je vyveden v zrcadlovém lesku. Pouzdro dosahuje průměru 42 mm, takže by se mohlo zdát na daný typ hodinek zbytečně velké, ale jak se často potvrzuje, průměr není vše, a zde se především krátké a dobře tvarované nožky pouzdra postarají o to, že dobře sedne většině pánských zápěstí.

Hodinky doplňuje elegantní černý řemínek z aligátora s tvarovaným koncem a šíří v místě uchycení 20 mm. Řemínek je vybaven systémem rychloupínání, hrátkám s řemeny tak nic nestojí v cestě. Pro zapínání byla zvolena motýlová spona, která bude při každodenním použití řemínek šetřit. Řemínek doléhající přímo k pouzdru hodinkám rozhodně sluší.

Na číselníku začíná zábava

Gradientní číselník hodinek má příjemný tmavě modrý odstín a jeho barva směrem od středu k okrajům nabírá hloubky. O zobrazení času se starají alfa ručky v kombinaci s jehlovými indexy na pozicích hodin, které jsou v obklopení tištěné minutové stupnice. Doposud tedy nic překvapivého, byť zvolený tvar leštěných ruček a indexů skvěle sedne k charakteru klasických hodinek.

Co už je o poznání zajímavější, jsou další funkce, které hodinky nabízí, a to konkrétně ukazatele data, dne a měsíční fáze. Pro někoho možná stále nuda, pro mne docela oblíbená sada, které chybí k dokonalosti snad už jen zobrazení měsíce. A kdybych si jó vymýšlela, to vše zabalené do věčného kalendáře (což mimochodem v řadě Clifton najdeme také 😉 ). Ale to už bychom se pohybovali v úplně jiném cenovém segmentu.

Indikace dne je umístěná v subčíselníku na pozici 12. hodiny, datum a měsíční fázi najdeme ve sdíleném subčíselníku na 6. pozici. Musím zmínit, že obzvlášť provedení měsíční fáze se mi moc líbí, protože ukazatel využívá průhledné kouřové sklíčko. Díky němu můžeme nahlédnout na oblohu posetou hvězdami i v části s druhým měsíčním diskem, která bývá obvykle oku skrytá.

Korekční tlačítko sloužící k nastavení dne najdeme v boku pouzdra na pozici 2. hodiny a to pro nastavení fáze měsíce pak na 8. hodině. Datum se nastavuje klasicky po vytažení korunky do první pozice.

Číselník celkově působí čistým a symetrickým dojmem, čemuž napomáhá rozmístění nápisů v linii 3 až 9. O ochranu se stará klenuté safírové sklíčko s anitreflexem.

A vrcholem je 🥁 strojek Baumatic

V této pasáži přecházíme k bonbónku v podobě strojku Baumatic vlastní výroby. Ten se pyšní rezervou chodu 120 hodin, tedy celých 5 dní. To už je zajímavá hodnota, zvláště pro všechny, kdo rádi hodinky střídají. Prodloužené rezervy chodu bylo dosaženo využitím nových materiálů a technologie PowerScape v krokovém ústrojí a Twinspir u setrvačky.

Pohled na strojek se nám otevírá skrze dýnko s průhledem ze safírového sklíčka, kde na nás vykoukne rotor zdobený ženevskými pruhy a základna strojku s perláží. Přiznám se, že mi zde možná trochu chybí opracování hran můstků a strojek na mne působí torchu industriálně – vím, možná se rouhám, když si vybavím běžnou podobu většiny strojků.

Strojek Baumatic BM14-1975AC2 se 4Hz frekvencí (28 800 polokmitů za hodinu) se může pochlubit křemíkovým vláskem Twinspir, a tedy vyšší odolností proti zmagnetizování a denní odchylkou pohybující se v rozmezí -4/+6 s/den. Byť odpovídá chronometru, strojek označení COSC nenese, což nemusí ničemu vadit, pokud tuto přesnost dodrží.

Další výhody Baumaticu

Baume & Mercier patří od roku 2001 pod uskupení  Richemont Group. Strojek Baumatic je vyráběn v dílnách Manufacture Horlogère ValFleurier, patřících rovněž pod toto uskupení. Co je zajímavé, na hodinky se strojkem Baumatic poskytuje značka záruku až 8 let. Stačí provést registraci hodinek přímo na stránkách Baume & Mercier a namísto klasické dvouleté získáváte rázem osmiletou.

Co by mohlo potenciální kupce také zajímat, při uvedení strojku Baumatic v roce 2018 na trh Baume & Mercier doporučvalo dodržet servisní interval 5 – 7 let, ale jejich dlouhodobým cílem bylo prodloužit jej až na aktuálních 10 let, což může být pro uživatele velmi praktické.

Nejsou to jen striktní oblekovky

Dost často mi na hodinkách nesedí některé detaily, a to i těch, které se mi líbí. U tohoto modelu se mi však zdá, že značka dosáhla opravdu vyváženého a detailního designu, kterému není moc co vytknout.

Hodinky působí elegantním dojmem, ale zároveň nevyzařují žádnou křehkost, takže nic nebrání jejich téměř dennímu použití. Nebude ani problém je kombinovat s nejrůznějšími outfity – potřebujete hodinky pro formální příležitost, pro běžný den v kanceláři, do města, anebo klidně na doma? Hodinky k džínám a tričku? Tady jsou.

Baume & Mercier Clifton Day-Date Moon Phase Baumatic 10593 mohou být opravdu univerzálním doplňkem, který nabízí pěknou sadu tradičních funkcí a strojek se zajímavými parametry. A pokud by se vám zdála ocelová varianta příliš obyčejná a zatoužili byste po něčem speciálním, v nabídce značky najdete také obdobu s pouzdrem z 18k růžového zlata. 

  • Pokud už bych měla něco zmínit, asi by se mi líbila propracovanější podoba zdobení strojku

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient, Orient Star a k tomu si přibrala ještě Bulovu a Laco. Mezi její další záliby patří knihy, turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Hodinky měsíce července 2024: Citizen a Baume & Mercier

  1. Dobrý den,
    je dostupný i originální náhradní řemínek v modré barvě ,
    pokud ano za jakých dodacích a cenových podmínek .

    Děkuji Vám.
    J.Čekal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *