Hamilton Jazzmaster Open Heart se srdcem na dlani

Open heart a skeletony v sobě mají něco upřímného. Takové hodinky se nebojí ukázat, co v nich opravdu je a jdou doslova s kalibrem na trh. Dnes mám v rukou Hamiltony, konkrétně řadu Jazzmaster a automatickou variantu s průhledem na strojek v ref. H32705131. Co myslíte, sedli jsme si?

Obsah recenze

Hamiltony mám rád. Nikoliv bezvýhradně, ale značka je mi sympatická. I díky tomu, že si v podstatě uzurpovali americkou filmovou produkci a jejich hodinky jste mohli vidět ve filmech jako Tenet, Duna 2, Interstellar, v některých filmech s agentem 007, Dannyho parťácích, v Mužích v černém atd. Vy sami si pak můžete koupit filmové hodinky za normální cenu, možná jen s decentní přirážkou v případě, že jde o limitku. A třeba právě „Murphy“ z Interstellaru jsou výborné hodinky za super cenu. A jednou na ně dojde a vy je uvidíte i na mém zápěstí… 😊 

V americkém stylu

Hamilton je americká značka – jako jediná z celého Swatch portfolia. A podle mě je to na ní vidět. Není tak uhlazená jako švýcarská nebo německá produkce. Vlastně jakákoliv jiná evropská produkce. Design (nemluvím o zpracování a technologiích, které jsou stále Swiss Made) je v mnoha případech výraznější, odvážnější… Konkrétně mluvím třeba o potápkách, fieldech nebo koneckonců i o řadě Jazzmaster, kterou mám dnes na recenzi. 

Jazzmastery by měly být hodinky, které si na ruku budete brát každý den. Ideálně pokud pracujete v kanceláři. Do dílny se fakt nehodí, na to jsou příliš těžké a příliš lesklé. Pokud se vrátíme k tomu zmiňovanému americkému designu, i ten tady tak nějak cítíte. Open Heart je víc open než heart – žádné malé okénko na strojek, ale pořádný průstřel, aby bylo vše dobře vidět. Na řadu Jazzmaster jde vlastně docela o odvaz, jakkoliv má ciferník konzervativní černou barvu. Jsou to zkrátka hodinky, které si říkají o pozornost. 

Čísla nezbytná i zajímavá

Pojďme si v rychlém sledu odbýt tu nudnější, nicméně nutnou část. Hodinky mají 42 mm v průměru, což je samo o sobě řadí k větším kouskům a třeba pro moje 17,5mm zápěstí už jde o limitní velikost. Tomu bohužel nepomáhá ani lug/lug rozměr 50 mm. Nožky jsou naštěstí zahnuté směrem dolů a kovový tah zápěstí příjemně obemkne

Výška pouzdra je příjemných 11,4 mm, takže pod manžetu vklouznou bez problémů a nebude vás nic omezovat. Šířka řemínku je 22 mm, jakýkoliv menší rozměr by ani nevypadal proporčně dobře. Hmotnost hodinek je akceptovatelných 140 gramů, na čemž má svůj podíl i kovový tah. Ten je překvapivě pohodlný a na ruce nevypadá vůbec špatně. Během testování jsem nepřišel o jediný chlup, takže doporučit můžu i mužným mužům 😊.

50metrová voděodolnost je úplně v pořádku – na dobrodružství v přírodě si stejně vezmete svoje G-Shocky nebo jinou odolnější alternativu. Déšť s Jazzmastery přežijete a víc vás zajímat nemusí. Hodinky mají samozřejmě safírové krycí sklo s antireflexem – tentokrát je dobré to vypíchnout samostatně, protože hraje velkou roli spolu s černým ciferníkem. Z některých úhlů navíc sklíčko doslova „zmizí“. 

Uvnitř hodinek tiká kalibr H-10 s 25 kameny. Velice zjednodušeně jde o strojek ETA C07-611, což je pro změnu ETA2824-2 s nižší frekvencí. To by mělo znamenat jednak pomalejší opotřebení, především však 80 hodin rezervy chodu. Co se přesnosti týče, jsme na nijak ohromujících +/- 20 sekundách za den. Ale upřímně? Při takové rezervě mi taková odchylka vůbec nevadí. 

Střídmou eleganci hledejte jinde 

Vás ale beztak zajímá, jestli tahle paráda dokáže upoutat pozornost? Dokáže. A s přehledem. 

Ať už v kanceláři tak v kavárně jsem pohledy směřující k mému zápěstí zaregistroval a ocenil. Když jsem se s lidmi o hodinkách zapovídal, ocenili především neobvyklý průřez v ciferníku a stojek zdobený perláží. A jakkoliv je černá zatraceně stylová barva, dokázal bych si představit i „větší odvaz“ v podobě modré, zelené nebo třeba bordó barvy. Stejně tak bych rád vyzkoušel, jak by hodinky vypadaly na černém řemínku třeba z krokodýlí kůže. 

Co mi trošičku vadí, je móda cpát na ciferník nejen logo značky, ale také název. Iritovalo mě to už u recenzovaných Certin DS-1 Skeleton a rýpnu si i tady. Hamilton má jednoduché a dostatečně jasné logo. Já sám vím, že jsem si koupil Hamiltony. Tak proč to mám číst pokaždé, když se podívám na ciferník? 

No nic, jedeme dál 

Mrkneme ještě na druhou stranu, kde se můžeme pokochat proskleným dýnkem a pohledem na strojek z druhé strany. A nemůžu si pomoct, tady mě Hamiltony baví. Do hlavy se mi vkrádá termín art-deco, kdy jemné detaily, zdobnost a subtilnost vládly designu. Stříbrno-zlatá kombinace spolu s „rubíny“, perláží a vysokým leskem tvoří hodně atraktivní kombinaci. A to nejsem nějaký extra fanoušek skeletonů nebo průhledů. 

Zkušenosti po týdnu nošení

Pomalu se blížíme k závěru, takže je čas si odpovědět, jak se hodinky nosí a kam s nimi. Do kanceláře, do města, ke košili i k polo tričku. Na rovinu – k Hamiltonům ten límeček tak nějak sedí. 

Počítejte s tím, že ušlechtilá ocel je leštěná. Hodně. To na jednu stranu skvěle vypadá, na druhou stranu si všimnete každého otisku prstu. Pro osoby trpící OCD to nebude nic příjemného. 

Ocelový pětičlánkový tah je superpohodlný a jak už jsem zmínil, nošení se obešlo bez neplánované epilace. Je opatřený motýlkovou sponou, se kterou mám vždycky trochu problém, ale jde jen o otázku zvyku. Všechno cvaká a zapadá spolehlivě, nicméně bych na hodinkách prostě raději viděl kůži

Možná jste si všimli, že jsem neřešil luminiscenci. Tu najdete na ručičkách a indexech a je dostačující. Koneckonců jde o společenské hodinky a tam jsou třeba jiné přednosti. Třeba fakt, že pokud byste zakryli nápis Hamilton (za což bych byl rád) a signovanou korunku, mohli byste hodinky nevědomky poslat o dvě cenové třídy výš

Pokud bych si měl vybírat příště, sáhl bych po menší velikosti. I když zaoblené nožky nositelnosti pomáhají, 42 mm v průměru a 50 mm lul/lug už je prostě moc. To ale není chyba hodinek, měl jsem trávit víc času v posilovně 😉. 

Objektivně jde o super hodinky za skvělou cenu. Dostáváte totiž spolehlivý strojek s extrémní rezervou chodu, navíc zabalený do přitažlivého pouzdra a s pohodlným tahem. Jasně, mušky se najdou (otisky prstů, zmíněné větší rozměry, ne úplně TOP přesnost nebo nápis na ciferníku), ale to není nic fatálního. Pokud bych potřeboval hodinky do kanceláře, Open Heart by se dostaly do hodně úzkého výběru. A budu doufat, že i do vašeho. 

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *