Co to jsou hodinářské komplikace a jak vám usnadní život?

Pro vášnivé milovníky hodinek jsou všechny detaily na ciferníku a ve vnitřním mechanismu základním prvkem, který přidává k hodinkám unikátnost a složitost. Jedněmi z těchto důležitých prvků jsou tzv. komplikace. Pokud jste nikdy neslyšeli tento termín, nebojte se, dnes se dozvíte vše, co potřebujete vědět o těchto fascinujících hodinářských funkcích. A uvidíte, že navzdory jejich pojmenování jde asi o jediné komplikace, které vám život významně usnadní 🙂.

Obsah článku:

Co jsou hodinkové komplikace a kde se s nimi potkáte?

Hodinkové komplikace jsou dodatečné funkce nebo indikace na ciferníku, které jdou nad rámec základního času. Tyto komplikace zahrnují různé funkce, jako jsou den v týdnu, datum, měření rychlosti, fáze měsíce, světové časy, stopky a mnoho dalších. Pro hodinkové nadšence jsou komplikace známkou umění a inženýrství spojeným s hodinkami.

Označení komplikace není náhodné a může za něj právě komplikovanost, se kterou je daný strojek vytvořen. Ne vždy se totiž jedná o jednoduché záležitosti a ne každý hodinář je schopen komplikace byť jen servisovat, natož vyrábět.

Pozorní čtenáři už zjistili, že v dnešním článku se budeme věnovat hlavně mechanickým hodinkám, přestože na těch bateriových najdete také velké množství funkcí. Mechanické hodinky, narozdíl od těch quartzových, vyžadují větší péči a zkušenosti při výrobě, které se mimo jiné projeví právě na hodinářských funkcích. Z našeho dnešního pohledu jde tedy o hodinařinu v tom pravém slova smyslu.

Proč si hodináři komplikují život?

Hodinky s prvními komplikacemi se začaly objevovat už v 17. století. Jednalo se především o jednoduché funkce, jako třeba zobrazení data. Postupem času se však komplikace stávaly stále složitějšími a technologicky pokročilejšími – tedy komplikovanějšími.

Vacheron Constantin na letošním veletrhu Watches & Wonders představil nejsložitější hodinky na světě, které se 63 hodinářskými komplikacemi a 2 877 komponenty překonaly předchozí rekord. Zdroj: www.vacheron-constantin.com

Hodinkové komplikace jsou nejenom technickými záznamy, ale také uměleckými díly. Hodináři a designéři pracují na vytváření komplikací, které jsou zároveň vizuálně působivé a krásné. Každá komplikace vyžaduje pečlivou ruční práci a precizní inženýrství. Proč by tedy hodinářští mistři měli svůj um schovávat v pouzdře?

Můžeme se tedy setkat i s komplikacemi, které mají jen estetickou funkci, přestože jde o další ne úplně snadný konstrukční prvek. Například komplikace s označením open heart je průhled na část strojku z ciferníku. Nebo může být ciferník i celý otevřený (tedy vlastně bez ciferníku), aby vyniklo precizní zpracování strojku a mohli jste se kochat alespoň pohledem na perfektní detaily, které probouzejí hodinky a udržují je při životě. Takto otevřený ciferník najdete pod názvem skeletonizace (skeletonizované hodinky). Tyto úpravy s sebou nesou i obvykle potřebu strojek ozdobit nejrůznějším frézováním.

Bližší pohled na vybrané komplikace

Datum a den v týdnu

Datumovka (tzv. DATE) je to nejběžnější, co můžete spatřit i na zcela obyčejných hodinkách. Přesto se jedná o komplikaci. Některé modely zobrazují jen datum, jiné jsou i s indikací daného dne (tzv. DAY DATE). Vyznavači dokonalých ciferníků hodinek ji zavrhují, protože datumovka leckdy rozhodí soulad a symetrii ciferníku. Jedná se však o velmi praktický ukazatel, a to nejen v kancelářském prostředí. Pro lepší přehlednost někteří výrobci používají tzv. kyklopa, tedy lupu, díky níž daný údaj snáze přečtete.

Vyznavače čistých číselníků občas uchlácholí datumové věnce s barvou číselníku, které pak nejsou tak výrazné a vzhled hodinek neruší.

  • Tzv. Big Date je dalším kompromisem v symetrii a pomocníkem pro dalekozraké. Jde o datumovku, jejíž hodnoty jsou rozdělené do 2 polí. Princip je stejný, jako u obyčejné datumovky, avšak namísto jednoho datového věnce jsou použity dva protilehlé. Jeden s desítkami a druhý s jednotkami, které dohromady skládají konkrétní datum.

  • Pointer Date je další alternativou v případě, že se vám neladící datumové okénko nezamlouvá. Využívá ručičku k zobrazení daného data, které je označené zpravidla na okraji ciferníku. Tento způsob se používá zřídka, převážně u společenských či jednoručkových hodinek. O popularitu tohoto ukazatele se zasloužila firma Oris s jejich Big Crown Pointer Date.

Oris Aviation Big Crown Pointer Date 80TH Anniversary Edition 01 754 7741 3167-07 5 20 58BR
MeisterSinger Neo Plus Pointer Date NED401

Chronograf, neboli stopky

Chronograf není nic jiného, než vznešený název pro stopky. Chronografy jsou pak hodinky jimi vybavené. Tato komplikace umožňuje měřit čas s přesností na sekundy. Je oblíbená mezi sportovci a profesionály. Pokud se budeme bavit o mechanické variantě, jedná se o složitou komplikaci, která vyžaduje prostor na všechny součástky. Strojek s chronografem je tudíž vyšší a hodinky s touto komplikací o něco robustnější co do výšky.

Výše můžeme pro porovnání vidět model s chronografem a model bez chronografu, pouze se základním zobrazení času a data. U modelu Junghans se dá o krásné přehlednosti mluvit v obou případech.

I takto extrémní rozdíl ve vzhledu z většiny zapříčiněný použitými komplikacemi se může konat v rámci jedné modelové řady, jako u Maurice Lacroix Aikon:

Některé typy chronografů

  • Flyback chronograph je verze stopek využívaná na leteckých hodinkách. Funkce stisknutím tlačítka zastaví aktuální měření času a ručka se vrátí zpátky na nulu. Uvolněním tlačítka začnou stopky opět běžet. Funkce tak šetří důležité sekundy, které lze využít nejen při létání.
Alpina Alpiner 4 Manufacture Flyback Chronograph AL-760BBG5FBAQ6
Frederique Constant Manufacture Classic Flyback Chronograph Automatic FC-760N4H6

  • Split Seconds (rattrapante) neboli dvouručkový chronograph využívá velmi jemný a složitý mechanizmus, kdy za pomoci dvou ruček měří mezičasy současně. Cílem tedy je vypočítat dva časové úseky. Vteřinové ručky jsou ve stejné pozici, pokud není stisknutím jedna zastavena a druhá pokračuje ve sčítání času. Dalším stisknutím se pak pozastavená vteřinová ručka vrátí pod hlavní, aniž by se změnil měřený čas. Jeho vynálezce byl Louis Frédéric Perrelet. Jelikož se jedná o velice technicky náročnou komplikaci, najdeme ji na hodinkách ve vyšším cenovém segmentu.

Patek Philippe Grand Complications 5370-P
Vacheron Constantine 5400T/000P-B637

  • Tachymetrická stupnice je běžným prvkem sportovních chronografů, inspirovaných automobilovými závody. Používá se k určení mil nebo km za hodinu. Můžeme ji najít jak na okraji ciferníku, či samostatně na lunetě.

  • Častou komplikací může být i posuvné pravítko, převážně u modelů určených pro piloty a letectví. Jedná se o oboustranně posuvnou lunetu, díky které si za pomoci chronografu piloti vypočítávali důležité informace, jako zbytek paliva a zbývající dobu letu. Dnes už v praxi nepoužívané, díky pilotním počítačům, ale na hodinkách tuto lunetu nalezneme doteď. Zdatnější uživatelé s pomocí logaritmické stupnice dokáží provádět množství výpočtů. Na obrázcích uvádíme solární a quartzový model:

Věčný kalendář

Hodinky vybavené věčným kalendářem (Perpetual Calendar) jsou schopny automaticky sledovat datum, den v týdnu, měsíc a dokonce i přestupný rok bez nutnosti nastavení. Za otce perpetuálního kalendáře by se dal považovat anglický hodinář Thomas Mudge, který komplikaci použil pro kapesní hodinky v roce 1762. Avšak byl to Patek Philippe, který si nechal tuto komplikaci patentovat v náramkových hodinkách v roce 1889. Můžeme jej nalézt u hodinek jednoduššího a sportovního vzezření (quartzové), či v propracovaných mechanických kouscích.

Kompletní a podrobný přehled kalendářových funkcí na hodinkách najdete v seriálu od Víta Černého: Hodinkové kalendáře.

Tourbillon

Tourbillon je komplikace, která kompenzuje vliv gravitace na setrvačku a tím zvyšuje přesnost mechanických hodinek. Je to mistrovské hodinářské řešení, a proto se o něm mluví jako o královské komplikaci. Cena hodinek s Tourbillonem proto dosahuje opravdu vysokých hodnot. Ne každý hodinář je totiž tak zdatný, aby zvládl byť jen servis této komplikace.

Frederique Constant Manufacture Classic Tourbillon Meteorite Automatic Limited Edition FC-980MT3HPT

Měsíční fáze

Tato komplikace vizuálně zobrazuje aktuální fázi Měsíce a je často kombinována s kalendářem. Pro život ne zcela potřebná komplikace je v hodinářském světě naopak vysoce ceněná a oku lahodící práce. Najdeme ji na modelech v různých cenových rozpětích.

GMT

Zobrazení dvou časových pásem najednou. Poslední dobou velice populární vychytávka, kterou ocení zejména cestovatelé. Na překážku však není ani když plánujete důležitý hovor na druhém konci světa a nechcete se trefit zrovna do doby nočního klidu.

Více o GMT v našem článku GMT hodinky přehledně, díl 1 – True and False GMT

Power reserve

Rezerva chodu, jak název říká, je ukazatel u mechanických hodinek. Jde o zobrazení zbývajícího času do zastavení hodinek. Jinými slovy poskytuje informaci o tom, jak jsou hodinky natažené. Vyplatí se zejména pokud střídáte vícero hodinek. U mechanických tak poznáte, kdy hodinky dotáhnout. U těch s automatickým nátahem pak víte, kdy je dát na ruku a nosit, aby se rezeva chodu opět zvýšila. Nejedná se o tak častou komplikaci, ale výrobci se k ní vrací, takže se blýská na lepší časy.

  • Podobný ukazatel lze najít i u solárně napájených hodinek, kde ukazatel značí stav nabití baterie.

Přehled komplikací a funkcí hodinek

Pro znalé nadšence do hodinek jsou hodinkové komplikace mostem vedoucím do fascinujícího světa hodinářského umění a inženýrství. Tyto funkce nejenom zvyšují funkčnost hodinek, ale také přidávají hodinkám na unikátnosti a osobitosti. Proto pokud vás hodinkové komplikace zaujaly, můžete vybírat nejen podle funkční potřeby, ale také podle svého naladění a přístupu k věcem.

Nejběžnější hodinkové komplikace a funkce:

Znázornění data

  1. Datum: Jednoduchá komplikace, která ukazuje aktuální den v měsíci.
  2. Den týdne: Ukazuje aktuální den v týdnu, nejčastěji v kombinaci s předchozí. Existuje několik verzí zobrazení, kromě klasického okénka se zkratkou (nebo celým názvem) dne, může jít o ručku (pointer date), subciferník, retrográdní ukazatel, případně řešení Astroscope zároveň zobrazující konstelaci planet. Více v tomto článku.
  3. Perpetual Calendar (věčný kalendář): Automaticky sleduje datum, den týdne, měsíc a zohledňuje délky měsíců a přestupné roky. Jde o komplikaci vysoké hodinařiny.
  4. GMT (Greenwich Mean Time): Umožňuje sledovat vícero časů několika časových zón. Zobrazení v mnoha verzích – podrobněji v tomto článku.
  5. Fáze měsíce (Moon Phase): Zobrazuje aktuální fázi měsíce, často esteticky vyvedeno.

Měření časových úseků a přesnost

  1. Stopky (Chronograf): Umožňují měřit časový úsek s velkou přesností. Může obsahovat chronometr na ciferníku nebo subciferníky.
  2. Rattrapante (Split-Second Chronograph): Variace chronografu, která umožňuje měřit dva různé časy s přesností na sekundy.
  3. Hacking: Funkce původně leteckých hodinek umožňující přesnou synchronizaci času zastavením sekundové ručky při seřizování.
  4. Tourbillon: Tato komplikace kompenzuje vliv gravitace na přesnost hodinek. Jde o velmi složitou komplikaci a řadí se opět mezi hodinařinu té nejvyšší úrovně.
  5. Rezerva chodu: Indikuje zbývající energii v pružině, baterii, případně solárním článku.

Outdoorové a letecké funkce

  1. Kompasová luneta: Ukazuje směr, obvykle ve vztahu k severu.
  2. Telemetr (telemetrická stupnice): Používá se k měření vzdálenosti mezi místem, kde jste a místem, kde je zdroj zvuku.
  3. Tachymetr (tachymetrická stupnice): Umožňuje měřit rychlost na základě času a vzdálenosti.
  4. Kompas, teploměr, barometr, altimetr: Funkce u quartzových hodinek, které jsou součástí outdoorových a sportovních modelů. Kompas může být i samostatně na řemínku; barometr umožňuje na základě atmosferického tlaku určovat stav počasí a předpovídat jeho vývoj; altimetr určuje aktuální nadmořskou výšku.

U quartzových sportovních a outdoorových hodinek, smart hodinek a sporttesterů samozřejmě najdete obrovské množství dalších funkcí, což by ovšem vydalo na několik samostatných článků.

Zvukové komplikace

  1. Minutová repetice (Répétition Minutes): Zvuková komplikace, která umožňuje zjistit aktuální čas zvukem (taktéž komplikace hodinařiny nejvyšší úrovně – tzv. haute horologérie). Jedna ze 3 typů repetic.
  2. Sonnerie au passage: Zvukové upozornění na celou hodinu (odbití celé cinknutím) u hodinek MeisterSinger Bell Hora. „Jednodušší varianta repetic“.
  3. Mechanický budík: V danou hodinu cinkne kladívko o kovadlinku. Více v článku.

Závěr

Toto je pouze výběr z mnoha možných hodinkových komplikací a jejich variant, které mohou být přítomny na hodinkách. Každá z nich přidává k hodinkám jedinečný prvek funkčnosti a estetiky. Jak sami vidíte, seznam je opravdu dlouhý a není cílem vás tu unudit k smrti.

Na druhou stranu může být fajn vodítkem pro ty z vás, kteří si chtějí najít hodinky přesně podle svého ražení a pohledu na čas a jeho plynutí. Správně vybrané hodinky jsou totiž věc velmi osobní, protože věrně vystihují alespoň část vaší osobnosti. A měly by vám nejen dobře sloužit, ale také dělat radost 🙂. Proto neváhejte a dopřejte si i hodinky s komplikacemi, které slouží spíš potěše oka, než přísným časovým funkcím.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *