Co na nové Garmin Fenix 8 prozradil měsíc testování?

Již je tomu měsíc, co Garmin představil nové hodinky řady Fenix 8. My se po měsíci mrkneme na to, co tyto novinky přinesly. Měl jsem čas vše zhodnotit a otestovat, takže nastíním i to, jakým způsobem novinka změnila pohled na celou řadu Fenix. Očekávání byla velká, proto mi z testování přirozeně vyplynula i otázka rozdílů a zda má vůbec cenu upgradovat na novou řadu z předešlé generace… Takže co Fenix 8 opravdu přinesly nového?

Obsah recenze

Evoluce X Revoluce

V žádném případě se nejedná o revoluční výrobek, ale zcela jistě velkým evolučním skokem tyto hodinky prošly. Ať už implementací AMOLED displeje v řadě Fenix, tak vestavěným reproduktorem a mikrofonem, po kterém tak dlouho široké spektrem uživatelů volalo. Velkou změnou si prošel i systém, který je líbivější a tak trochu člověk vnímá, že hodinky s uživatelem více kooperují.

Mě jako uživatele naprosto nadchl 1,4“ displej ve velikosti 47 mm. Právě díky této velikosti mají hodinky u mě uplatnění ve více sportech, kde jsem právě 51mm verze musel sundávat. Displej je nádherně čitelný a hodinky díky užší lunetě celkově vypadají podstatně lépe.

I varianta 43 mm se dočkala většího displeje a ten povyrostl z 1,2“ na 1,3“. Avšak zde se Garmin rozhodl pouze pro variantu s AMOLED displejem a tedy varianta 43 mm Solar s MIP displejem v nabídce není.

▶️ Tip: Více o displejích na sportovních hodinkách se dočtete v článku Typy displejů na sportovních smart hodinkách

GPS a ELEVTE 5

S hodinkami jsem stihl během měsíce, co jsou k dispozici, odběhnout dvě desítky Birell Praha a půlmaraton Mattoni Ústí nad Labem a absolvovat několik tréninků. A to s denním doporučením, kde právě změna uživatelského rozhraní mě mile potěšila.

Konečně si můžete jednoduše vybrat mezi záznamem běhu, nebo doporučeným tréninkem dvěma kliky, namísto odklikání zrušení tréninku a následného spuštění aktivity, jako tomu bylo u předešlého modelu. Nastavovaní PacePro apod., zůstalo stejné jako u Fenix 7, jen s rozdílem, že v uživatelském rozhraní jsou krásně rozepsané pod doporučeným tréninkem.

Hodinky jsou osazeny stejným GPS chipsetem a snímačem srdečního tepu ELEVATE 5, jako je tomu u předešlé řady. Na první pohled je ale vidět, že hodinky Fenix 8 v rámci přesnosti GPS lépe vykreslují na mapě cestu v uzavřených prostorech (mezi budovami). Jakmile se dostanete na otevřenější prostranství, tak tam zase lépe mapu vykreslují Fenix 7 Pro. U Srdečního tepu je to v podstatě zcela stejné.

Výdrž baterie

Samozřejmě u varianty s AMOLED displejem je výdrž baterie s hodinkami Fenix 7 PRO, které jsou osazeny MIP displejem, nesrovnatelná. Tady bych je spíše porovnával s řadou Epix. U Fenix 8 AMOLED 47 mm při zhruba 1,5 hodině aktivity v 7 dnech hodinky vydrží bez problému krásných 10 dní.

U varianty SOLAR však k velkému upgradu došlo – a to modernizací solárního panelu kolem displeje, kde momentálně hodinky by měly využít o 50 % více světla oproti staršímu modelu. To se promítlo i na baterii, kde výdrž u modelu 47 mm je 21 dnů / 28 dní se solárním dobíjením a u modelu 51 mm je výdrž 30 dní / 48 dní se solárním dobíjením.

Tady se tím pádem dostáváme k velice zajímavému porovnání u variant 51 mm, a to AMOLED vs. SOLAR:

Potápění

Fenix 8 a potápěčský počítač? …proč ne. Konkurence v této oblasti již toto do svých hodinek instaluje. A i proto logicky Garmin udělal tento krok dopředu a část funkcí hodinek Descent vložil i do nových hodinek Fenix 8. Což se dle mého i odráží na designu. Když porovnáme hodinky Descent MK3 a Deník 8, tak hodně podobná je luneta hodinek a kryt čidla.

Hodinky jsou nově certifikovány do 40 m reálné hloubky. Oproti Descentům ovšem pracují pouze s jednou směsí, nepodporují CCR, neumí komunikaci subwave. Hodinky Fenix 8 jsou tedy napůl potápěčským počítačem, který s přehledem stačí na klasické rekreační potápění do 40 m.

Haló, haló…tady asistent

Nově řada Fenix 8 (mimo Fenix E) pod velkým tlakem uživatelů obdržela upgrade v podobě mikrofonu a reproduktoru. V určitých případech, kdy máte plné ruce a nemůžete zrovna zvednout telefon k uchu, nebo ho máte opodál, tak tato funkce je skvělá a užitečná. Nicméně stále zde platí, že telefon musí být v dosahu hodinek. Doufejme, že třeba další generace hodinek bude umět volat nezávisle na telefonu.

Ale co mě zaujalo víc než volání, je hlasový asistent. V praxi to znamená možnost spouštět funkce hlasem, včetně jednotlivých aktivit. Samozřejmě není to momentálně nic revolučního, ale je to skvělý první krok k integraci AI do sportovních hodinek. Pak bych si představoval hodinky, které by uměly s uživatelem spolupracovat napřímo v závislosti na jeho tréninkové přípravě a denních potřebách.

Jak teda? Mám si pořídit nové Fenix 8?

Když přemýšlím co sem vlastně napsat, mám rozporuplné pocity. Ne že by nešlo o skvělé hodinky, ale jak bych to popsal… Nové Fenix 8 jsou pro mě ve finále takový výplod párty, na které byly přítomné skoro všechny řady Garminu.

A právě Fenix 8 si vzaly ze všech to nejlepší a vznikly tím tak ultra sportovní hodinky. Takové, co podstatně zjednoduší výběr hodinek spoustě uživatelům, ale myslím si, že uživatelům hodinek EPIX gen. 2 Pro a Fenix 7 Pro nepřinesou nic zásadního. Tedy pakliže své hodinky berou opravdu jako nástroj ke sportu a hodí za hlavu například funkci volání.

Co bude dál? Fenix 8 PRO???

Hodinky se ještě pořádně neohřály u nikoho z nás a v aplikaci Garmin Connect nám už vyskočil na seznamu produkt Fenix 8 Pro! Byla to zajisté chyba, ale my už teď díky tomu víme, že Garmin na Fenix 8 Pro pracuje. Nejdiskutovanější věcí, kterou by tato řada hodinek mohla přinést, je MicroLED panel. Tato technologie radikálně sníží nároky na baterii v porovnání s oproti AMOLED displeji. No každopádně Fenix 8 PRO nevyjde dříve než za rok, tak si můžeme v klidu naplno užívat nových Fenix 8.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Co na nové Garmin Fenix 8 prozradil měsíc testování?

  1. Jak si muzes byt jisty touto informaci? „No každopádně Fenix 8 PRO nevyjde dříve než za rok, tak si můžeme v klidu naplno užívat nových Fenix 8“? Leda, ze bys vedel neco, co nevi nikdo ostatni:-). Co jsem cetl, tak je mozne, ze F8 microLED se objevi v lednu 2025, coz se domnivam, ze je driv, ne za rok:-).

    • Dobrý den,

      jistí si nemůžeme být u Garminu nikdy ničím 🙂 Nicméně vzhledem k jejich cyklu bychom se dříve jak za rok u verze PRO neměli dočkat. Samozřejmě se spekuluje nad Tactix 8 a Fenix 8 s MicroLED s příchodem do konce tohoto roku, ale nechme se překvapit.

      Hezký den
      Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *