Citizen Zenshin, aneb AW0130: Víc než jen integrovaný náramek

Máme pro vás hádanku: Má to moderní design, je to z moderního materiálu, pohání to moderní strojek a struktura ciferníku je neméně moderní. Co je to? Jen kombinace toho nejlepšího, co může značka Citizen v cenovce do dvanácti tisíc korun nabídnout. Seznamte se, je tu novinková řada přezdívaná Zenshin, čili „pokrok“. V dnešní recenzi se zaměřím na zelenou verzi s day date Citizen Eco-Drive Super Titanium AW0130-85XE.

Obsah recenze

Vybavení pro občany

Citizen, jak už jméno napovídá, je značka pro širokou veřejnost. Za rozumnou cenu spolehlivé hodinky, nic míň. A donedávna platilo i nic víc. Byly sice kvalitní, s širokým zastoupením solárních strojků Eco Drive, ale často příliš velké a nepříliš atraktivní. Jak je ale vidno z posledních let, Citizen šel do sebe a nabídka je čím dál tím zajímavější.

Integrovaná mánie

Když se hodinářská značka chce blýsknout svojí schopností vyrobit ke skvělým hodinkám neméně skvělý náramek. Může si dovolit vyhodit kompatibilitu z okna a získat tak plynulé napojení náramku na pouzdro bez koncových článků.

S takto integrovanými náramky přišly nejprve luxusní značky v sedmdesátých letech. V minulé dekádě přišel mohutný comeback korunovaný dostupnou řadou PRX od firmy Tissot, kterou snad netřeba představovat. Tu následovala obdobně populární Tsuyosa (neboli v překladu síla; nyní také s novinkou) od firmy Citizen.

Citizen tentokrát nesázel na taktiku „něco pro každého + krásný náramek“, ale napřel většinu rozpočtu (relativně menšího než Tissot) do ciferníků. Jejich barvy doslova září. Kdo si žádal více struktury, tomu novinka Tsuyosa Small Seconds s gilošovaným (strojově rytým) ciferníkem mohla učarovat více než vaflový vzor na automatických PRX.

Flek, re, tutti!

Tak, Citizen udělal něco ještě lidovějšího než lidové PRX. A navíc si ještě přisadil s filigránským ciferníkem, takže teď bude na nějakou dobu klid? Chyba lávky! Tissot nabízí PRX jako quartzové tříručky, chronograf a dokonce i digitálky. Citizen dosud žádné takové Tsuyosy nenabízel. A právě to mělo být nápadné od firmy, která je proslulá titanovými hodinkami a právě solárními quartzovými strojky. A teď tu máme obojí a nádavkem ve zbrusu novém designu. „Sílu“ doplnil „Pokrok“. A jaký vlastně je onen „Pokrok“?

Pokrok je hranatý…

To patrně usoudili návrháři Zenshinů. Tak v kontrastu ke konzervativně laděným Tsuyosám udělali nové hodinky ještě hranatější než PRX. Kruhový ciferník, kruhová luneta, ale zbytek je podle pravítka. Soudečkové pouzdro? Ne, osmiúhelníkové! A k tomu úplně ploché. Ale nebojte se, že by na ruce nesedělo. Je 39,5 mm široké, 10,5 mm silné a i první články náramku se ohnou přímo dolů. To taky každé hodinky neumí.

Safírové sklo je mírně zanořené pod úroveň lunety pro její větší ochranu. Což ocení smolaři, kteří umí poškrábat i safír. Korunka sice nijak chráněna není, ale i tak se hodinky vody nebojí.

… a taky solární

K dostání je i automatická verze a mnozí nadšenci si ji již pochvalují, ale pokroková dvakrát není. Quartz je přesný, quartz je odolný, quartz je malý. Se solárním nabíjením budete měnit těsnění častěji, než baterii.

Když jsem příbuzné onehdá ukazoval své automaty, tázala se, zda mi nevadí, že netikají po sekundách. Naopak, je to žádoucí estetický prvek. Zejména proto, že mnoho quartzových vteřinovek se neumí strefit na své značky. To ovšem Zenshiny netrápí, vteřinovka se strefí na každou z šedesáti rysek po obvodu ciferníku! 

Pokrok je titanový

Budounost patří aluminiu! Pravil fiktivní velikán a měl i neměl pravdu. Hliník vládne tam, kde je potřeba především lehkost. V houževnatosti na objem ale bohužel nepřekoná starou dobrou ocel. A když potřebujete obojí? Je tu titan. Pevnost i lehkost v jednom. Hodinky, které by v oceli vážily přes 120 gramů, nemají takto ani 90. Pro někoho to možná nebude dost, jinému na zápěstí nevadí ani čtvrtkilové závaží. Ale vsadím se, že mnozí nižší hmotnost ocení. 

Ve strojařině ale není nic zadarmo, titan má také své nevýhody. Pro svou houževnatost se obtížně obrábí, takže je drahý. Naopak oxidy má měkké, takže ho snadno poškrábete. Nu, za kvalitu se platí, a to druhé Citizen vyvažuje vlastní slitinou Super Titanium s tvrzenou povrchovou úpravou, která je poškrábání odolnější. 

Titan je tmavší než nerezová ocel, takže nepůsobí tolik okázale. Uměřenosti přispívá i většina broušených ploch. Výjimkou je jen kuželová část lunety a sousedící povrchy článků, které vykukují při ohýbání náramku. Milý detail. Jinak je veškerá okázalost ponechána v kompetenci ciferníku.

Pokrok je… jehličkový?

To nejlepší jsem nechal ke konci. Japonské značky se často pyšní nádhernými ciferníky. Ani Citizen není výjimkou. Například vyšší třída Citizenu „The Citizen“ (dříve Chronomaster) se chlubí papírovými ciferníky.

Zde papír nečekejte, je tu kov. Ale je vykrystalizovaný do malých neuspořádaných jehliček, takže výsledkem je zrnitý povrch, který si hraje se světlem. V tom všem pořádku tu je prvek chaosu. Tedy, zblízka. Z dálky není tato členitost tolik patrná, takže neruší při letmém pohledu na čas a datum. I den v týdnu. Výřez na obě pole je nezbytně široký, posuďte tedy sami, zda neruší příliš. Pokud ano, automatická verze NJ0180 má pouze datum.

Ručky i aplikované indexy jsou široké, kontrastní a luminescenční. Čitelnost je tedy excelentní, a to i po několika hodinách ve tmě.

Má pokrok zápory?

Vyzdvihnout se na hodinkách dá spousta věcí, jen spona ne. Ta je prostá, lisovaná, pískovaná. Svrchní část je pohodlně krátká, se dvěma polohami na mikroregulaci. K jednomu článku poloviční délky to bude akorát stačit, aby mohly sedět většině středních zápěstí. Kochat se jí ale nebudete. 

Pokrok nezastavíš!

Jsou to prostě dobré hodinky pro téměř všechny příležitosti, zejména pokud preferujete menší hmotnost. Hodinky, které díky svým pokročilým technologiím a promyšleným vlastnostem obstojí při každodenním nošení. Hodinky, které se vám jen tak neokoukají, a co je asi nejdůležitější, hodinky maximálně přehledné, zkrátka pokrokové.

Mě osobně se nejvíc z reference Citizen Eco-Drive Super Titanium AW0130 zalíbila zelená varianta. V nabídce najdete ale ještě lososovou a modrou. Stejně tak, pokud vás zaujme o něco komplikovanější číselník, je tu varianta s datumovkou a mimostřednou vteřinovkou. U té najdete bílý číselník navíc, všechny pak pod ref. NJ0180.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *