Avantagardní regulátor z dílny Alexander Shorokhoff v podobě crazy číselníku

V dnešní recenzi se zaměříme na speciální model německého výrobce hodinek – je jím Alexander Shorokhoff s modelem Regulator Automatic AS.R03-4. Jak jsme u toho výrobce zvyklí, i tento model je vyroben v limitovné edici. Já jsem měl to štěstí, že se mi jeden kousek dostal do rukou a mohl jsem si jej prohlédnout blíže. Teď jsem připraven vám o tomto modelu sdělit něco více, především o jeho hlavní vlastnosti, která je zmíněna v samotném názvu hodinek. V čem spočívá funkce regulátoru a jak jej hodináři z Alexander Shorokhoff na číselníku využili?

Obsah článku

To nejdůležitější – regulátor

Začneme tím nejdůležitějším – číselníkem, jenž je vyveden v zajímavém avantgardním stylu. Než ale začneme, měl bych zmínit to, že hodinky s regulátorem jsou proslulé oddělenou indikací hodin a minut.

Taková funkce má praktické použití, ale Alexander Shorokhoff se jí rozhodl využít i pro její kreativní užitek. Ve výsledku tak získáváme jednu hlavní stupnici (vteřinovou) a dva subciferníky (hodiny, minuty). Pokud si však myslíte, že půjde o klasické kruhové subciferníky, pak se vám nejspíš nikdy nedostaly do rukou žádné hodinky od této značky 😉. 

Rozložení číselníku

Klasický kruh je použit pro subčíselník hodin, zatímco druhý subčíselník má spíše oválný tvar. Rozdílná je i volba barev – zatímco hodinky jsou vyvedeny ve zlatozelené kombinaci, pro minuty jsou použity stříbrnomodré odstíny. Velká bílá ručička ukazuje sekundy. Subčíselník pro hodinky obsahuje alespoň některé hlavní číslice. Kdežto v případě sekund je přítomná pouze číslovka 60, která je zároveň poznávacím znakem celé avantgardní kolekce Alexander Shorokhoff.

Také ručičky jsou vyvedeny ve třech rozdílných stylech. Největší z nich – pro indikaci sekund – je vyhotovena v klasické bílé barvě bez dalších prvků. Zbylé dvě ručky už tak tradiční nejsou. Jejich design může působit poněkud bláznivě, ale myslím si, že přesto spolu pěkně ladí a celý design hodinek to navíc ozvláštňuje.

Může chvíli trvat, než si na model Regulator Automatic AS.R03-4 zvyknete. Nicméně jakmile se s rozložením seznámíte, zvládnete snadno na první pohled odečítat čas. Průměr pouzdra je 43,5 mm, takže je zde na všechny prvky dost místa a design tak nepůsobí nepřehledně a rušivě. Spodní část zdobí název výrobce.

Za zmínku stojí také ukazatel data. Samotné okénko je obdélníkové, je však zvýrazněno zeleným kruhem. Dle mého názoru se tam obdélník moc nehodí, kruh by tam zapadl lépe. Datum je zvýrazněno lupou, což oproti předchozím modelům považuji za drobné vylepšení.

Výše jsem zmínil čitelnost hodinek. Chtěl bych k tomu dodat, že jsou velice působivé i ve tmě. Všechny hlavní prvky jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem, což po nasvícení a následném přechodu do tmy vypadá hodně dobře. Výsledný efekt si můžete prohlédnout na fotkách a ve video recenzi. 

The Watch That Breaks the Rules: Alexander Shorokhoff Regulator Review
The Watch That Breaks the Rules: Alexander Shorokhoff Regulator Review

Pouzdro a dýnko

Stejně jako předchozí modely této značky je i Regulator Automatic AS.R03-4 dodáván s elegantním ocelovým pouzdrem. Jde o nestárnoucí klasiku s mírně zakřivenými nožkami. Výška pouzdra je pouhých 12 mm, takže hodinky můžete pohodlně nosit i pod dlouhým rukávem.

Neočekávejte zde žádné povrchové úpravy, pouzdro je vyvedeno ve standardním lesklém provedení. Naživo vypadá skvěle, ale při nošení bude potřebovat zvýšenou péči. Jak jistě víte, tento typ se snadno poškrábe, čemuž se bohužel jen tak nevyhneme. Nebudu to považovat za nevýhodu, jelikož jde spíše o společenské hodinky, které s největší pravděpodobností nebudete nosit každý den. 

Poznávacím znakem hodinek značky Alexander Shorokhoff je také design korunky. Jak si někteří z vás možná pamatují, korunku je poněkud obtížné vytáhnout, protože je umístěna téměř v jedné rovině, od kraje ke kraji. Pokud tedy nemáte dlouhé nehty, bude vám seřízení času chvíli trvat. U tohoto modelu taková věc není díky automatickému strojku až tak problematická, ale přesto je lepší na ni pamatovat.

Dýnko je průhledné, díky čemuž si můžete vychutnat krásu strojku uvnitř. Pro recenzi jsem měl číslo 11, v limitované edici jich bylo vyrobeno celkem 30. Líbí se mi, že Alexander Shorokhoff jednotlivé modely čísluje a nepoužívá všeobecné označení typu „1 of 30“.

Strojek 

Srdcem hodinek je automatický kalibr ETA 2892-A2. Byl upraven pro funkci regulátoru a rezerva chodu činí zhruba 38 hodin. Na fotografii si můžete všimnout, že jednotlivé části jsou krásně gravírované a speciálně zdobené. To vše působí poněkud honosně. Dle mého názoru je tento strojek dobrou volbou a měl by stačit pro běžné použití.

Řemínek

Díky rozměru stěžejek 22 mm si můžete vybrat jakýkoli řemínek chcete, doporučuji však držet se hnědé kůže. Tato kombinace se hodí k celkovému designu hodinek a neodvádí pozornost od číselníku. Originální řemínek, s nímž jsou hodinky dodávány, je kvalitativně skvělý, kůže je měkká a ohebná hned po vyndání z krabičky.

Použití  v praxi

Měl jsem možnost strávit s hodinkami několik týdnů, takže je důležité zdůraznit některé věci. Především velikost. Jak si můžete všimnout na fotografiích, hodinky mi na zápěstí dobře sedí a nepůsobí příliš velké. Nedoporučil bych je pro majitele užších zápěstí, ale na průměrnou ruku sednou dobře. Navíc nejsou příliš vysoké ani těžké, takže k dlouhému rukávu akorát.

Čitelnost není něco, co byste zde očekávali, ale musím říci, že je překvapivě snadné „číst“ čas s tímto číselníkem. Musíte si prostě jen zvyknout na to, že všechny ukazatele jsou uzavřeny ve vlastních číselnících. Celá kompozice funguje dobře a není důvod se bát výrazných barev. 

Nejsem si ale jist datumovkou. Jak si můžete všimnout na fotografiích a ve videu, lupa není dvakrát tak užitečná, jak by měla být. Možná kdyby byla větší? Luminiscence se hodí v tmavých podmínkách, ale nečekejte úroveň jako například na potápěčských hodinkách.

Leštěnému pouzdru je třeba věnovat zvláštní péči, snadno se totiž poškrábe. Tím se nijak neliší od jiných hodinek, jen je dobré na to pamatovat, budete-li chtít nosit hodinky každý den. Zajímavostí tohoto odvážného modelu je, že vypadá stejně dobře s oblekem i se šortkami a tričkem.  

Cena a dostupnost

Tyto hodinky jsou skutečnou limitovanou edicí, jelikož bylo vyrobeno pouhých 30 kusů. Pokud vás tedy zaujaly a chcete si je pořídit do sbírky, pak doporučuji neváhat, protože se rychle vyprodají, a pak bude velmi obtížné je ještě někdy sehnat.

Cena na něco takového překvapivě příznivá, aktuálně činí 69 190 Kč (pozn. uvádíme cenu z Helveti.cz). Za tuto částku se můžete těšit na neobvyklý styling, vynikající kvalitu montáže a pěkné balení. Je to skvělá volba pro ty, kdo hledají něco neobvyklého. 

Ano, v tomto cenovém segmentu je spousta alternativ od jiných známých značek, ale jen málokterá z nich dokáže nabídnout něco podobného. Funkce regulátoru je stále neobvyklá a zasahuje do dražších segmentů a omezená výroba je v kombinaci se zmíněnou funkcí také poměrně vzácná. Díky tomu všemu stojí hodinky Alexander Shorokhoff Regulator Automatic AS.R03-4 za pozornost jako odvážný výběr, který vypadá skvěle k jakémukoliv outfitu a časem rozhodně nezestárne.


Autor originálního textu a fotografií: Viktor Mullin

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *