1. ročník Micro Praha: Jaké jsme si z něj odnesli dojmy?

Kromě již dobře známé akce SEW, která i tento říjen přivítala všechny zájemce o hodinky v prostorách Žofínského paláce, jsme začátkem této zimy měli možnost zúčastnit se vůbec poprvé i veletrhu malých hodinářských značek, který si hned na úvod získal značnou pozornost.

Řeč je samozřejmě o festivalu Micro Praha, který se konal v prostorách luxusního hotelu Kings Court u náměstí Republiky. Celá akce se uskutečnila během prvního prosincového víkendu a přestože se realizační tým v čele s Ondřejem Vislockým a Bhanu Choprou pustili do organizování události tohoto formátu poprvé, sklidil festival pozitivní ohlasy nejen mezi komunitou hodinkových nadšenců.

Obsah článku

Elegantně vybraný prostor rozhodně oslnil

Budova pětihvězdičkového hotelu, jehož historie sahá do roku 2009, byla pro konání pilotního ročníku akce dobrou volbou. Zařízení je dobře přístupné ze všech koutů Prahy a navíc se nachází hned vedle nákupního centra Palladium a stanice metra linky B. Elegantní architektura budovy nesoucí se v novorenesančním stylu pak jistě přispěla k celkové atmosféře akce.

Ve výstavním sále, který se nacházel ve třetím patře ubytovacího komplexu, bylo možné seznámit se s více než třiceti značkami ze všech různých států. Už na první pohled byla zřejmá převaha hodinek od německých výrobců, avšak na své si přišli například i návštěvníci preferující časomíry s původem z Francie nebo Švýcarska.

První ročník se setkal se solidním zájmem

Zájem ze stran vystavovatelů byl navzdory faktu, že se jednalo teprve o první ročník festivalu, opravdu veliký. Přestože na tuto událost se nakonec dostalo poměrně velké množství značek, nezanedbatelný počet vystavovatelů příležitost k prezentaci svých výrobků bohužel nedostal.

Hlavním faktorem mohl být omezenější prostor ve vystavovacím sálu, který se letos podařilo zaplnit až po okraj. Otevírá to tedy jistě prostor do budoucna, kdy v případě pokračování tohoto festivalu bude možné vidět i další zajímavé tváře ze světa microbrandů.

Jak již bylo zmíněno na úvod tohoto článku, akce se konala první prosincovou sobotu a to vždy od deseti ráno až do podvečerních hodin. Celková návštěvnost se pohybovala kolem dvou tisíc návštěvníků, přičemž první vystavovací den zůstal sál zaplněn až do zavírací doby.

Od stylových potápek až po formální kousky

Paleta vystavených výrobků byla opravdu široká a na své si mohli přijít milovníci všech stylů od potápěčských hodinek až po elegantnější kousky. Kromě známějších značek jako například Laco nebo Hanhart, které se specializují především na výrobu časomír v leteckém stylu a mají za sebou v tomto oboru bohatou historii, bylo možné navštívit také stánek se švýcarskou značkou Formex, která zaujala především svým modelem Reef GMT. U něj je možné libovolně zaměňovat lunetu a řemínek (příp. kovový tah) a to zcela bez použití nástrojů.

Elegantní modely vhodné i na formálnější příležitosti bylo pak možné najít například u značky FineWatchesBerlin, která se soustředí převážně na minimalistický styl ciferníků, ale také u společností March LAB (čerpající inspiraci u hodinek ze sedmdesátých let) a Elka, která se může pyšnit nejen použitím strojku La Joux Perret G100 u své modelové řady “Elka D”, ale také zajímavou barevnou nabídkou ciferníků.

Pokud bychom hledali něco opravdu speciálního, bylo by určitě na místě zmínit i českou firmu Beeman, jejíž stánek se nacházel hned u vchodu do výstavního sálu, a která zaručeně ohromí řadu hodinkových nadšenců svým originálním a nezaměnitelným designem, ale především také modulárními součástkami, které lze jednoduše vyměňovat a kompletně tak měnit vzhled celých hodinek.

Mezi další značky, které si bylo možné během uplynulého víkendu prohlédnout patřily také Epos a Davosa, které lze pořídit i na našem Helveti.cz. Celkový počet vystavujících byl na festivalu Micro Praha ale tak velký, že bohužel v našich silách něco napsat úplně o každé zúčastněné značce, i když by si to jistě všechny zasloužily. Celkově lze určitě říci, že se celá akce velmi povedla a v případě konání následujících ročníků se budeme těšit na nové tváře a zajímavé produkty ze všech koutů světa.

A kdo nás zaujal nejvíc? Abecedně: Circula, Davosa, Dekla, Formex, Gavox, Hanhart, Jurmo, Laco, March Lab, Rze a Sherpa. Ale to je vždy subjektivní a věříme, že si tam každý musel přijít na své a najít své favority.

Všechny značky, které vystavovaly, si můžete prohlédnout na webu MicroPraha.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *