Novinka: pilotky Formex Stratos UTC 41 mm

Přestože to vypadá, že značka Formex je na naší prodejně spící Růženkou, opak je pravdou. Ve světě velice populární mikrobrand ze švýcarského Bielu, jehož historie se začala psát již roku 1999, nepřestává udivovat svými inovacemi a moderními pojetími. A to v době, kdy se většina značek veze na retro vlně. Nejinak tomu je i u nové řady pilotek Formex Stratos UTC.

Obsah článku

Ergonomická pouzdra s odpružením, rychloupínací náramky a měnitelné lunety, na to vše jsme již zvyklí a rozmlsaní tím, jak vysoký standard Formex do hry přináší. Posledním počinem se značka snaží uživatelsky usnadnit i velice oblíbenou komplikaci GMT (kterou najdeme i na modelech Reef), která je někdy ne až tak uživatelsky přívětivá. Takže mezi potápky Reef, fieldky pojmenované jak jinak než Field a svěží oblekovky Essence, nyní přibudou pilotky Stratos UTC.

Není GMT jako GMT

O rozdílech mezi funkcemi GMT jsme již psali pár článků a není důvod je znovu představovat. Dle zařazení hodinek do kategorie pilotky (nebo letecké, chcete-li) již můžeme tušit, že se bude jednat o pravé, cestovatelské GMT.

Vzhledově by model Stratos UTC mohl připomínat chronografy, ovšem nebyl by to Formex, aby v tom nebyl háček. Pod slovem háček nehledejte nic jiného, než usnadnění funkcí a ovládání právě komplikace GMT :). Postranní tlačítka jsou hlavní doménou modelu Stratos a zastupují funkci GMT, kde si jednoduchým kliknutím můžete nastavit hodinovou ručku dle vámi zvoleného časového pásma.

Pro fanoušky chronografu by tak mohl být tento model velice zajímavý, jelikož nabízí právě ten známý návykový pocit ze spuštěného chronografu. Zároveň zde prodloužíte životnost šroubovací korunky a samotných závitů, protože je nebudete potřebovat při každém nastavení zóny. Jaké zjednodušení pro skutečné piloty 🛩️ a ty, co střídají časová pásma!

Co je uvnitř?

Hodinky pohání ETA 2892, doplněna o nástavbu Duboiz-Depréz, a to samo už si říká o chvíli pozornosti. Duboiz-Depréz je společnost zabývající se vývojem špičkových modulů. Její historie sahá až do roku 1901. Za tu dobu již samozřejmě své řemeslo ovvládají a mezi značky, které využívají jejich služeb je např. Audemars Piguet, Patek Philippe, nebo Rolex. Ukažte mi jiný mikrobrand, který je schopen něčeho takového! Mnozí jistě namítnou, že při cenovce okolo 100 tisíc to již není mikrobrand, ale co naplat, pořád zůstáváme v této kategorii.

Mechanická zpětná vazba tlačítek je důkazem jemného inženýrství a poskytuje uživatelský zážitek připomínající vysoce kvalitní chronograf. Tlačítka umožňují hodinové ručce skákat vpřed, či vzad v hodinových krocích a úpravou místního času po půlnoci se také upraví datum, opět oběma směry.

Stratos nabízí i funkci rychlého nastavení data, která je oddělena od hlavní korunky a má indikátor pro zachování jasnosti v kontextu souvisejícím s časem. Formex tak poskytuje sofistikované avšak praktické řešení pro moderní cestovatele všeho druhu.

Perfektní detaily

To první, čeho si člověk všimne, je ciferník a celkové zpracování. U Formexu si toho jsou dobře vědomi a na jejich práci je radost pohledět. Design je inspirován moderními letouny a skloubí se zde broušené prvky s leštěnými. Osobně vždy obdivuji, jak lidé ve Formexu umí vytvořit naprosto industriální pouzdro, které díky koncové úpravě vypadá skoro až decentně. Pokud bych potřeboval opracovat diamant, určitě bych využil šikovné ruce těchto mistrů.

Koncept je přetaven i do lunety a její vložky, která je z pryskyřice a číselné 24 hodinové hodnoty jsou protaženy až ke krajům samotné lunety. Pokud by vám do celkového designu nezapadla, není problém ji vyměnit za jinou, jak jsem již u Formexu zvyklí.

Číselníky u této značky jsou kapitolou samy pro sebe. Vlastně i továrnou, a to dokonce dodávající nejen firmě Formex, ale i jiným hodinářským značkám. Firmu Dexel vlastní otec Raphaela Granita (CEO Formex) a kromě číselníků se věnují výrobě a vývoji náhradních dílů, vlastních materiálů a inovací pouzder, náramků a dalších důležitých věcí, které na této značce tak zbožňujeme.

U Formexu tak najdeme vše, kromě nudy. Dokonce i své Fieldy pojali způsobem, který hodinky posunuje na zcela jiný level, takřka mimo kolonku Field Watch. Pokud by vojáci fasovali takové kousky do příkopu, dobrovolně se hlásím do armády. 🫡

Uhrančivý číselník

Číselník je vrstvený a dodává na hloubce již tak zajímavých hodinek. Zde je opravdu na co koukat 🔍. Nechybí zde Formexácké aplikované logo, aplikované indexy a 24 hodinový armovací kroužek pro duální čas. Na něm jsou zobrazeny liché číslice, které perfektně doplňují sudé číslice, nacházející se na lunetě.

Ďábel se skrývá v detailech, a to že v jednoduchosti je krása, neplatí u modelu Stratos. Zde budete neustále zírat na číselník a objevovat temná zákoutí ponořených číslic, vystouplých aplikovaných indexů s leštěnými obvody, obdivovat zrnitou strukturu datového a hodinového kruhu a paprskové kolo uprostřed toho všeho.

Snadno se tak stane, že přehlédnete kolik je hodin, protože budete věnovat pozornost celku na úkor vymazlených, skeletonizovaných, broušených ruček. Pokud by vám snad vadila oranžová tečka 🟠 u deváté hodiny, vězte, že i ta má svou funkci a informuje o tom, zda je den či noc.

Představeny jsou zatím tři barevná provedení, a to zelená, námořnická modrá a černo šedá. Doplňující oranžová barva je zde poskromnu a dodává hodinkám sportovní šmrnc a přidává na čitelnosti důležitých údajů. K dispozici je pak klasický Formex (Dexel) tah, nebo hnědá prošívaná kůže.

Parametry Formex Stratos UTC

  • velikost: 41 mm x 12 mm x 46,5 mm
  • pohon: automatický ETA 2892 s nástavbou Duboiz-Depréz
  • rezerva chodu: 42 hodin
  • vodotěsnost: 100 m (10 ATM)
  • sklo: safírové s antireflexní úpravou
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *